spelmissbruk
Foto: Marcus Ericsson/TT

Spelmissbrukare får specialistvård

1:19 min

Nästa år kan spelmissbrukare och personer med dataspelsberoende i Västra Götalandsregionen få specialistvård när en beroendeenhet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset öppnar.

Enligt Monica Selin, kristdemokratiskt regionråd och ordförande i psykiatriberedningen som beslutat om det här har cirka två procent av befolkningen mellan 16 och 84 år spelproblem - men siffran ökar.

– Vi ska öppna en regional mottagning i Göteborg men ha en bra dialog med kommunerna, för det är viktigt med arbetet på lokalt plan, säger hon.

Regionen har avsatt tio miljoner kronor för verksamheten nästa år. Enheten ska bedriva öppenvårdsverksamhet och ta emot patienter i alla åldrar.

Vilken specialistkunskap ska finnas på den här mottagningen?
– Det är bland annat psykologer, socionomer och så ska vi anställa personer som har egen erfarenhet. Jag tror att det är jätteviktigt att det finns personer som förstår vad det handlar om, som inte enbart har den professionella kompetensen, säger Monica Selin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista