Skylt från rättegång. Det står "sal 4" och så lyser den gröna lampan "förhandling pågår"
Mannen är misstänkt för hets mot folkgrupp. Foto: Sveriges Radio/Marie Mattsson

Barnvåldtäkt tas upp igen – barnet misstänks ha ljugit

En kille i Västsverige dömdes i somras för att ha våldtagit en 13-årig skolkamrat på en skoltoalett i Trestad. Nu ska fallet tas upp igen.

Efter att en 17-åring i somras dömdes för barnvåldtäkt har en polisutredning om misstänkt mened startats. Det finns saker som tyder på att barnet ljugit och också varit beredd att betala ett vittne för att ljuga.

– Det finns bara misstankar om det än så länge men det har gjort att det väcks vissa tvivel och då är det rimligt att man får en till rättegång, säger My Hedström byråchef på Åklagarmyndigheten.

Det var i somras som en 17-årig kille dömdes för barnvåldtäkt. Enligt domen hade han låst in en 13-årig skolkamrat på en skoltoalett och tvingat henne till oralsex.

Han dömdes mot sitt nekande till ungdomsvård och till att betala skadestånd på över 100.000 kronor till flickan.

Men exakt vad hon i så fall skulle ha ljugit om eller hur uppgifterna kom fram vill Åklagarmyndigheten inte säga eftersom det råder förundersökningssekretess. De tror i alla fall inte att de eventuella lögnerna är av sådan karaktär att den dömda skulle frias, möjligen skulle han kunna få ett lägre straff.

– Det är inte säkert att det här skulle ha lett till något frikännande, men det finns en ventil i de här bestämmelserna som gör att när någon är fälld för ett allvarligt brott och det kommer fram uppgifter som kan väcka vissa tvivel så bör man få sitt mål prövat på nytt, säger byråchef My Hedström.

Rent formellt handlar det om att han överklagade domen men drog tillbaka sin överklagan igen – vilket gjorde att fallet stängdes. Men eftersom nya bevis vad gäller de eventuella lögerna kommit in har alltså Högsta domstolen beslutat att Hovrätten ska pröva fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista