Kvinna med rullator. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hemtjänstpersonal försökte göra sig själv till arvinge

En hemtjänstanställd i Fyrbodal skrev en egen fullmakt och förde därefter över hundratusentals kronor från en man hon vårdade till sitt eget konto. Nu döms hon för grovt tagande av muta.

En kvinna som jobbat inom hemtjänsten i Fyrbodal döms nu för att ha tagit mer än 350.000 kronor från en man hon vårdade i början av förra året. Det var mannens anhöriga som reagerade när de hörde kvinnan säga att det var hon som skulle få ärva.

Därefter startade en polisutredning och nu döms alltså kvinnan mot sitt nekande till 200 timmars samhällstjänst och till att betala tillbaka pengarna till mannens dödsbo.

Kvinnan själv säger att hon fick pengarna av mannen eftersom han tyckte mycket om henne och att de lärde känna varandra via hennes farmor som var var "karltokig" och brukade samla män runt sig – därför ska det enligt kvinnan inte ha rört sig om någon muta utan om att mannen ville att hon skulle få hans pengar.

Tingsrätten däremot skriver i sin dom att det är otvivelaktigt att hon kommit över pengarna genom sitt arbete i hemtjänsten och inte för att personalen och mannen känt varandra privat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista