Målvakterna Johanna Bundsen och Filippa Idehn firar efter segern mot Danmark.
1 av 2
Målvakterna Johanna Bundsen och Filippa Idehn firar efter segern mot Danmark. Foto: Hendrik Schmidt/
bELLA
2 av 2
Foto: Christine Olsson/TT

Sverige klart för historisk VM-semifinal

2:04 min

För första gången är de svenska handbollsdamerna klara för semifinal i VM. Efter kvällens seger med 26-23 mot grannlandet Danmark väntar nu Frankrike eller Montenegro på fredag.

– Att komma fyra skulle vara trist så nu hoppas jag att vi kan spela bra två matcher till, säger Nathalie Hagman till Radiosporten.

Sverige-Danmark: 26-23 (13-11)

Sverige var i sjumålsledning en bit in i den andra halvleken när spelet plötsligt gick i stå. Danskorna gjorde fyra raka mål och var rejält på gång.

Isabell Gulldén ordnade 25-22 med mindre än två minuter kvar men bara sekunder senare svarade danskorna genom att bomba in 25-23.

– Det blir jämt till sist och då blev det nervöst. Men vi vann och då spelar det inte så stor roll hur matchen ser ut, säger Nathalie Hagman till Radiosporten.

Sabina Jacobsen framhåller Hanna Blomstrand som fixade många viktiga mål.

– När vi tappade var de en man mer på banan och så kom vi inte till lägen anfallsmässigt. Men Hanna Blomstrand gick in och körde sin gubbe nästan varje gång så det löste sig till slut, säger Jacobsen.

Med dryga minuten kvar tog Sverige time out och kort senare kom målet som sänkte danskorna. Olivia Mellgård hoppade in från kanten och satte 26-23 till Sverige och säkrade semifinalplatsen – den första för de svenska handbollsdamerna i VM-sammanhang.

Historia och historia. För mig är det historia om vi lyckas få medalj.

I semifinalen på fredag väntar segraren mellan Montenegro och Frankrike.

Expert Christina Ström om semifinalmotståndet:
Frankrike: De är tunga att möta, fysiskt starka och väldigt explosiva i sitt spel.
Montenegro: Intressant motståndare som spelar med hög hastighet. De har fått tillbaka två gamla rävar på nio meter som varit viktiga men jag ger Sverige goda chanser att slå Montenegro.

– Att komma fyra vore trist så nu hoppas jag att vi kan spela bra i två matcher till, oavsett vilka två matcher det blir, säger Hagman.

Bakom den svenska segern låg också ett lyckat svenskt målvaktsbyte i den första halvleken. Johanna Bundsen startade mellan stolparna men hade svårt att komma åt bollarna. In kom i stället Filippa Idéhn och svenskt tvåmålsunderläge blev snabbt ledning med 9-8.

Jättebra insats. Hon har stått i Danmark många år och gör en jättebra insats i andra halvlek.

Målvakten var själv nöjd med sin insats. 

– Jag var helt klar över vad jag skulle göra. Sen fick jag träff och gjorde några räddningar i början, det är alltid skönt, säger Idéhn.


Sverige-Danmark: 26-23 (13-11)

Sverige: Hanna Blomstrand 7, Isabelle Gulldén 5, Nathalie Hagman 4, Jamina Roberts 3, Olivia Mellegård 2, Daniela Gustin 2, Anna Lagerquist 2, Johanna Westberg.
Danmark: Mette Tranborg 7, Stine Jørgensen 6, Fie Woller 2, Kathrine Heindahl 2, Trine Østergaard Jensen 2, Maria Fisker, Lotte Grigel, Line Jørgensen, Line Haugsted.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista