Närbild på en hand som håller i tändstickor, i garagemiljö.
1 av 2
Montage. Foto: Niclas Blom/Sveriges radio
Eva Dauksz i ett regningt Uddevalla. Hon har svarta glasögon på sig. Lite gråhårig.
2 av 2
”Hundarna blir livrädda av smällarna", säger Eva Dauksz. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio

Därför smäller det på stan – ”Vi får in larm hela tiden”

1:40 min

Hemmagjorda bomber och bangers tros stå bakom den sista tidens smällar på stan, i bland annat Trollhättan och Uddevalla. Det uppger polisen till P4 Väst. Och ungdomar pekas ut som bombmakarna.

73-åriga Eva Dauksz bor i södra Uddevalla. Hon är ute och går på stan i decemberregnet när P4 Väst frågar om hon någon gång hört det smälla:

– Smällar hör jag varenda kväll. Det är riktiga bomber, inga fyrverkerier. Det låter boom! Och hundarna blir livrädda, säger hon.

Den senaste tiden smäller det regelbundet på olika håll inom vårt område. Och oftast i större städer i just centrum.

– Det smäller i stan med jämna mellanrum. Det har jag själv hört, säger, Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Uddevalla.

Rapporter om smällar kommer från polisen, men det skrivs även en del av oroliga medborgare på olika forum på sociala medier. Och smällarna har hörts i Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Åmål. 

– Det här sker egentligen i hela regionen. Det är inget isolerat fenomen. Och vi får in larm om det här hela tiden, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Väst. 

Bangers, hemmagjorda bomber, smällare och andra explosiva detonationer har polisen stött på i samband med att vittnen larmat om högljudda smällar.

– Många smällar är vanliga smällare. Sen finns det en hel del som importeras via nätet, genom tullen, så kallade bangers. Och en del av explosionerna är egentillverkade, säger Stefan Gustafsson. 

Bangers är en högljudd smällare, förbjudna i Sverige. Och har jämförts av polisen i styrka med en handgranat. 

Från och med första november har tullen befogenhet att ta så kallade bangers i beslag.

– Vi tar alla vi ser och kommer i kontakt med. Tidigare hade vi inte befogenhet till det men det har vi nu, säger Michaela Linderoth pressekreterare på Tullverket.

Enligt polisens presstalesperson är det en särskild grupp som är fascinerad av att smälla:

– Merparten är unga män med förkärlek för smällar och dylikt. Själva smällandet är för att skapa en effekt hos andra. Det är busstreck, många gånger, men sen finns det dem som vill skrämmas på riktigt. 

Stefan Gustafsson berättar dessutom att merparten av polisens larm om bomber och smällar inte leder till något. Vilket ställer till med problem för polisen:

– Det här belastar oss. Det är på alla sätt olyckligt, säger Stefan Gustafsson, och fortsätter:

– Det blir tyvärr vanligare. Den som har nyfikenhet och intresse kan hitta vad som helst på nätet. Man kan få information och kunskap om hur man gör egna smällare eller bomber. 

Enligt Stefan Gustafsson har polisen fått uppgifter om att personer som bor i vissa områden slutat reagera på att det smäller. Detta för att det smäller varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista