Skoob Salihi till vänster. Darth Vader, ärkeskurk, till höger.
1 av 3
Skoob Salihi till vänster. Darth Vader, ärkeskurk, till höger. Foto: Sverigesradio, Joel Ryan/AP/TT
Daisy Ridley som Rey i Star Wars: The Last Jedi.
2 av 3
Daisy Ridley som Rey i Star Wars: The Last Jedi. Foto: Lucasfilm Ltd
Darth Vader
3 av 3
Spoiler alert: Darth Vader är faktiskt Luke Skywalkers pappa.

Skoobs guide till Star Wars: Sex saker du måste veta

Sällan har medlemmar ur en familj fångat så många människors intresse, så som familjen Skywalker i en galax långt långt bort gjort. Idag onsdag har den nya filmen Star Wars: The Last Jedi världspremiär.

SPOILERALERT! SPOILERALERT! SPOILERALERT!

Den nionde i raden (om man räknar med den helt fantastiska spinoffen Rogue One: A Star Wars story). Frågorna är otroligt många. Kommer den gamla hjälten Luke Skywalker dö? Eller värre, gå över till den mörka sidan?

Vad händer med den nya, unga hjälten Rey? Kommer hon gå över till den mörka sidan eller är hon den ultimata jedikrigaren, frälsaren som en gång för alla förgör den mörka sidan?

Vad händer med prinsessan Leias och Han Solos son Ben, eller Kylo Ren som han nu heter? Pojken som blev ond, otroligt ond (spoiler alert: han dödar sin egen far Han Solo i förra filmen) och som nu är Darth Vaders arvtagare som mörka sidans främsta representant, dess mest fruktade krigare.

Star Wars är en som en grekisk familjetragedi från antiken, dränkt i gamla vilda västernscener med mycket pang pang. Skillnaden? Den utspelar sig i en galax långt bort, mestadels i rymden, med massa rymdskepp, laserpistoler och svärdliknande ljussablar. Religionen finns där, ständigt närvarande. Kraften. Som kan användas för gott men också för ont.

Här är din enkla guide till Star Wars!

  • Det finns åtta filmer som behandlar huvudstoryn, inklusive den nya. Vi tar spinoffen, som (återigen) är fantastisk, på slutet. Se dom i rätt ordning och inte i kronologisk ordning. Den listan hittar du längre ner.
  • Filmen handlar om kampen mellan det goda och det onda, Jedi mot Sith, och Kraften är det som binder dom samman. Rebellerna mot Imperiet. Klassiskt.
  • Familjen Skywalker spelar en central roll, det är kring denna familj allt händer. Allt börjar med Anakin Skywalker, en liten kille som gillar att bygga robotar, son till slaven Shmi. Kraften är stark i honom och han ses som den som äntligen ska balansera Kraften i jedikrigarnas favör. Det går så där.
  • Anakin växer upp, är med jedikrigarna, utbildas av den mycket pedagogiske och starke jedikrigaren Obi-Wan Kenobi (som älskar Anakin som sin egen bror) men fortsätter kämpa med sina känslor. I vuxen ålder korrumperas han av senator Palpatine, som lyckas övertyga den intergalaktiska senaten att utropa honom till kejsare. Det visar sig att han egentligen är sithlorden Darth Sidious. Anakin Skywalker, som skulle förgöra mörkret blir nu istället deras främsta kämpe – filmhistoriens mest ondskefulle skurk Darth Vader (Ikonisk. Kolla dräkten bara. Masken). Han dödar barn. Fattar ni? Många av er känner igen masken, andningen.
  • Rebellerna kämpar mot Imperiet, som nu har ett fruktansvärt vapen. Dödsstjärnan, en militärbas stor som en liten måne som kan förstöra planeter. Det gör man också, prinsessan Leias hemplanet Alderaan sprängs i småbitar. Ondskefullt deluxe. Yoda, den stora jedimästaren Yoda, utbildar Luke Skywalker efter att Obi-Wan blivit dödad av Darth Vader, sin gamla lärling. Dramatiken, den härliga dramatiken.
  • Rebellerna har snott åt sig ritningarna till Dödsstjärnan (spinoffen Rogue One: A Star Wars Story behandlar detta), bondpojken Luke Skywalker som senare får reda på att Darth Vader är hans far (noooooooooooooo....) utbildas av Obi-Wan Kenobi då Kraften är "stark i honom". Han leder rebellerna tillsammans med Leia, hans syster, och lyckas besegra dom. In i smeten slänger vi också in radarparens radarpar - robotarna R2-D2 och C3PO och prisjägaren Han Solo (en intergalaktisk cowboy) och hans mycket håriga vapendragare Chewbacca. Ja, ni fattar, det är helt enkelt barnsligt fantastiskt.

In kommer då den stora koncernen Disney, nu alltså i vår galax, och köper rättigheterna till denna historia av skaparen George Lucas. Helt plötsligt får berättelsen om Luke Skywalker, prinsessan Leia, rebellerna, Imperiet, Han Solo och Chewie, R2-D2 och C3PO en fortsättning!

  • Film sju i raden, The Force Awakens, är mycket lik den första filmen från 1977. En ung, fattig skrotsamlare som heter Rey involveras i striden mellan gott och ont. Kraften är stark med henne, kanske starkare än hon någon annan. Imperiet har fått ny kraft, utvecklat ett ännu starkare vapen, och leds nu av Han Solos och prinsessan Leias son Ben, eller Kylo Ren. Med sin mask, en hyllning till Darth Vader. Vi vet inte mycket om Rey, vem är hon, vilka är hennes föräldrar? Varför är kraften så stark med henne? Filmen slutar med att Kylo Ren dödar sin egen far och Rey flyger iväg och hittar den sista jedimästaren – Luke Skywalker, som gömt sig i flera år. Stormtroopern Finn (stormtroopers i vita rymddräkter är Imperiets fotsoldater) byter sida och blir god. Han kan tänkas ha en central roll i fortsättningen.
  • Det är här film åtta, den nya, tar vid. Star Wars: The Last Jedi. Och hela världen håller andan. I alla fall dom av oss som är barnsligt förtjusta i denna värld, denna berättelse.

Här är din lista, se filmerna i denna ordning.

Star Wars: Episod I - Det mörka hotet. Här möter vi Anakin, vi får byråkratin i galaxen, små tecken på att den onda kejsaren håller på att skapa en diktatur.

Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller. Anakin utbildas men ifrågasätts, kämpar mot sina känslor och blir kär i senator Padmé.

Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd. Anakin förlorar sig själv, vänder sig mot Obi-Wan som utbildar honom, blir ond. Otroligt ond. Blir en sithlord. Dödar massa folk, barn också. Barn. Han besegras i strid av sin mästare Obi-Wan men överlever. Padmé föder två barn som hon fått med Anakin, Luke och Leia, som göms i varsitt hörn av galaxen.

Rogue One: A Star Wars Story. Den första av flera planerade spinnoffs. Rebellerna lyckas sno åt sig ritningarna till Dödsstjärnan. En helt fantastisk film, smutsig, mörk. Man får se Imperiets mer ondskefulla sidor. Jedikrigarnas heliga stad sprängs i bitar. Se den. Ett måste.

Star Wars: Episod IV - Ett nytt hopp. Den första filmen från 1977. Tar vid där Rogue One slutar.

Star Wars: Episod V - Rymdimperiet slår tillbaka. Luke får reda på att Darth Vader är hans far. Det här är, enligt mig, tillsammans med Rogue One den absolut bästa filmen i detta filmuniversum. Mörkare, mindre barnslig, mindre cowboyliknande. Se den, också ett måste.

Star Wars: Episod VI - Jedins återkomst. Imperiets andra Dödsstjärna sprängs också, alla är glada, sagan slut. Tror vi.

Star Wars: Episod VII - The Force Awakens. Samma premiss som episod IV, nu med Rey. Och Finn, som var ond men blev god. Med Kylo Ren. Och det gamla gardet som gör comeback. Så där, men värt att se.

Star Wars: Episod VIII - The Last Jedi. Bara Kraften vet hur det här slutar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".