Porträtt på man
1 av 2
Det socialdemokratiska kommunalrådet Michael Karlsson . Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
Mögelskola i Åmål
2 av 2
Rösparksskolan ska rivas i stora delar och en ny ska vara klar ,förhoppningsvis, år 2020. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Politisk enighet om historiskt skolbeslut i Åmål

0:51 min

Det kommer att bli två kommunala låg- och mellanstadieskolor i centralorten Åmål. Delar av en mögelskadad skola rivs och en ny blir byggd på samma ställe.

Den politiska debatten började 2014 då Rösparksskolan stängdes på grund av mögelskador. Frågan var vad Åmål skulle satsa på för att lösa situationen för eleverna från förskoleklass till mellanstadium. Först var huvudspåret att det skulle bli en storskola för 800 elever.

Men det skulle kosta minst 400 miljoner kronor och i så fall innebära en skattehöjning. Under hösten har den politiska majoriteten diskuterat med oppositionen och kommit fram till att den bästa lösningen är att ha kvar två skolor för förskoleklass till mellanstadium. Det definitiva beslutet kommer på ett kommunfullmäktigemöte i januari.

Den mögelskadade Rösparksskolan rivs och istället blir det en ny skola för 450 elever. Det är ännu oklart vad den totala kostnaden blir men det ska inte innebära en kommunal skattehöjning.

-Jag är väldigt nöjd med en bred politisk uppslutning kring dagens beslut. Det blir en politisk utmaning att prioritera de olika kostnaderna för skolverksamheten framöver, säger Michael Karlsson som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Den borgerliga oppositionen är nöjd med att det blir en billigare lösning för de kommunal låg-och mellanstadieskolorna i centralorten.

-Jag tycker inte att skolfrågan, som långsiktigt ska hålla i flera mandatperioder och under olika politiska styren, ska vara ett slagträ i valrörelsen, säger Anne Sörquist som är centerpartist och oppositionens talesperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista