Fredrik Rydell, kommunal trollhättan
Fredrik Rydell. Foto: Privat.

Fackförbundet Kommunal oroas av ändrade pensionsåldrar

1:13 min

Kommunal i Trollhättan är oroade över Pensionsgruppens förslag om höjd pensionsålder. Det ska bli möjligt att ta ut pension först vid 64 år och man ska kunna jobba till man fyller 69.

I dag presenterade Pensionsgruppen, där sex av riksdagspartierna ingår, sitt förslag om förändringar i pensionssystemet. Både den nedre och den övre pensionsåldern föreslås höjas, och det blir också förändringar av garantipensionen och premiepensionssystemet.

Den nedre pensionsåldern höjs från dagens 61 år till 64 år, och man ska även kunna fortsätta jobba tills man fyller 69 år istället för den nuvarande gränsen på 67 år.

Fredrik Rydell är undersköterska och ordförande för fackförbundet Kommunal i Trollhättan. Han är oroad över förslaget om inte arbetsvillkoren för personal i välfärden förbättras.

– Jag blir lite oroad för det handlar om våra yrkens arbetsmiljö idag. Hur det ser ut för bland annat vårdpersonal, säger han.

I dag har svenskarna rätt att börja ta ut sin pension tidigast när man är 61 år. Tanken är nu att åldersgränsen ska höjas stegvis. Från dagens 61 år till 62 år 2020, till 63 år 2023 och till 64 år 2026.

– Det handlar om att det är rent fysiskt tungt arbete, men också ur ett psykosocialt perspektiv. Det är många av våra medlemmar som i dag inte håller till 65. Och håller de så kanske de väljer att ändå gå i pension tidigare, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista