Kolmila vid Hunneberg
Foto: Helena Sellering

Sveaskog kritiseras för skötseln av ekoparken på Hunneberg

1:38 min

Det statliga skogsbolaget Sveaskog sköter inte sina ekoparker, utan får hård kritik från både myndigheter och föreningar. Det rapporterar P1-programmet Kaliber.

Sveaskog beskriver ekoparkerna som flaggskeppen i sin naturvårdssatsning, där de lovat att bevara värdefulla skogar för att gynna hotade arter och där minst hälften av marken helt ska skyddas helt. Men all mark skyddas inte i parken. På resten ska det bedrivas ett visst skogsbruk. Men flera myndigheter har på olika platser ifrågasatt om Sveaskog gjort rätt bedömningar om vilken skog som ska skyddas och vilken som ska avverkas.

Bland annat har Länsstyrelsen i Västra Götaland och kommunerna Vänersborg, Trollhättan och Grästorp ifrågasatt Sveaskogs arbete med ekoparken på Halle- och Hunneberg som invigdes för tretton år sedan. 

En person som tillbringar mycket tid på bergen är Anita Stridvall i Västgötabergens svampklubb.

– Enligt ekoparksplanen ska hälften procent av ekoparken vara skyddad, men det är den inte. Vi har räknat och det är ungefär 30 procent, säger Anita Stridvall.

P1 Kaliber har studerat 37 ekoparker, där Halle-och Hunneberg är en av skogarna som de tittat på. Även tallskogarna i  i östra Småland, är ett område som, enligt Sven G Nilsson, professor i zooekologi vid Lunds universitet, som är helt unikt:

 – Det är utan tvekan Nordens mest intressanta område när det gäller insekter, bara när det gäller vedlevande skalbaggar så har vi funnit 700 arter här och över 100 rödlistade skalbaggar. Så det här området är exceptionellt, det är helt unikt faktisk.

I Kalmar län har både Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen invänt mot att Sveaskog vill avverka flera 100-åriga tallskogar i Hornsö ekopark, skogar som professor Sven G Nilsson bedömer som mycket värdefulla:

 –  Sådana här skogar tillverkas inte lägre, därför är den ju skyddsvärd.

Även i Norrbotten är länsstyrelsen kritisk Sveaskogs bedömningar - skog som länsstyrelsen bedömt som ytterst skyddsvärd har Sveaskog klassat som skog för avverkning.

Frédéric Forsmark på länsstyrelsen i Norrbotten.

– Det är ju en besvikelse för vår del för vi hade ju hoppats att de här områdena skulle bli skyddade i sin helhet, eftersom det var några av de finaste områdena av de här statliga skyddsvärda skogarna.

Peter Bergman på Sveaskog säger att bolaget lyssnar på kritiken och vid några tillfällen har de också valt att höja klassningen för att skydda mer skogar, det gäller till exempel för en del av de omdiskuterade skogarna i Hornsö ekopark:

 – Där vi får sakliga argument och ny fakta som stödjer en avsättning, där sätter vi av skogarna. Men på det stora hela är jag ganska övertygad om att vi ligger väldigt, väldigt högt redan och ligger bra till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista