Närhälsans vårdcentral i Tanumshede
Närhälsans vårdcentral i Tanumshede. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Förslag: Utökad jour på vårdcentralen i Tanumshede

Vårdcentralen i Tanumshede kommer att hålla öppet till midnatt alla dagar i veckan. Detta enligt ett förslag från den grönblå majoriteten i regionen.

Politikerna vill genomföra ett pilotprojekt för att ge invånarna i norra Bohuslän bättre tillgång till akut vård. Som det är nu är kvällsjouren för hela området förlagd till Närhälsans vårdcentral i Tanumshede, och därför är förslaget att den utökade jouren också ska finnas där.

I andra hand tänker man sig Strömstad, men i så fall måste Västra Götalandsregionen komma överens med de privata vårdföretag som driver vårdcentralerna där.

– Vi får i så fall ta en diskussion med dem, och med Praktikertjänst som driver verksamhet i sjukhusets lokaler, säger Tony Johansson,  Miljöpartist och vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen till P4 Väst.

Vårdcentralen har kvällsöppet fram till klockan 22 i dag, och i fem timmar på helgdagarna. Enligt förslaget ska den hållas öppen med full bemanning fram till 24, och efter midnatt ska det finnas tillgång till en sjuksköterska. Någon nattjour med läkare är inte aktuellt.

Tony Johansson,  säger till P4 Väst att den här jourlösningen är tänkt att vara långsiktig, och om den faller väl ut ska den stå modell för liknande projekt på landsbygden på andra platser i regionen.

I morgon, den 19 december, ska Hälso- och sjukvårdsstyrelsen besluta om pilotprojektet för Norra Bohuslän.

Socialdemokraterna, som är i opposition i Västra Götalandsregionen, skriver i ett pressmeddelande att de istället vill satsa på närakuter i hela regionen. Hittills finns bara ett pilotprojekt av det slaget, och det är en så kallad nivå 2-akut på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus. En sådan mottagning har större medicinska resurser än det som är normalt vid jourcentralerna i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".