överflöd av julgransproduktion
1 av 2
Julgransodlare Göran Larsson i Brålanda. Foto: Angelique Hvalgren-Johansson/Sveriges Radio
Överflöd av granar
2 av 2
Nils-Erik Söderkvist från Brålanda var en av dagens granköpare. Foto: Angelique Hvalgren-Johansson/Sveriges Radio

Överproduktion av julgranar sänker priset

4:18 min

Efter många års stigande prisutveckling har julgranspriset nu planat ut.

– Det finns gott om gran i våra skogar, men vi importerar också en hel del från Danmark, Polen och Tyskland vilket gör att priserna nu stannat av, det säger Göran Larsson som är andra generationen julgransodlare vid Rökila gård i Brålanda.

De vanligaste sorterna är rödgran, blågran och kungsgran. Och Nils Erik Söderkvist i Brålanda har i alla år handlat gran från Göran Larsson, men i år blev det i alla fall lite förändring i form av just en kungsgran efter att han i 40 år valt rödgran.

– Ja, i år ville jag ha en gran som inte barrar och jag köper här för att den är svensk och närodlad, och garanterat fri från konstgödsel och bekämpningsmedel.

I vårt område kostar en svenskodlad kungsgran mellan 400 och 700 kronor, medan man i Stockholm kan få punga ut med en tusenlapp. Det skiljer helt enkelt en del beroende på var i landet man bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista