Bild på Torpaskolan i Vänersborg
Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
#Skoldusch

Ingen duschförändring för missnöjda Vänersborgselever

1:27 min

Elever vittnade om smuts, obehag inför att visa sin kropp och rädslan för mobilerna i omklädningsrummen. Trots elevernas missnöje på Torpaskolan har ingen förändring gjorts 2017.

Diskussionerna kring skolduscharna går fortfarande heta. Både elever, personal och föräldrar funderar över ämnet.

2016 gjorde Sveriges Radios reporternätverk en enkät där 3200 högstadieelever svarade på frågor om skolduscharna. Det visade sig då att drygt hälften av alla elever inte ser det som en självklarhet att duscha efter idrotten i skolan.

På Torpaskolan i Vänersborg fanns uppenbara problem redan då.

– Jag tycker att det är äckligt i duscharna, det skulle behöva städas oftare, sa en elev. 

– För ett år sen skippade jag några idrottslektioner för att slippa duscha, sa en annan elev på skolan. 

När P4 Väst kontaktar Torpaskolan på nytt drygt ett år senare har inga förändringar gjorts. Trots att situationen inte är bra enligt en av idrottslärarna. 

– För ungarna jag jobbar med är det horribelt, säger Johan Land, idrottslärare på Torpaskolan i Vänersborg. 

Linda Lehtinen är rektor på Torpaskolan. Hon håller med om att skolans duschutrymmen inte är bra och att problemen behöver lösningar för att eleverna ska trivas bättre. Men hon tror inte att duschdraperier är en bra idé, eftersom de bara rivits ner tidigare när de testat det. 

– Då tror vi mer på någon fast vägg, säger Linda Lehtinen och förklarar att nya lokaler och renovering inte är något hon kan bestämma över. Det ligger på politisk nivå.

Hon kan inte minnas någon händelse där det spridits bilder från omklädningsrum på skolan. Hon säger att de måste ha skett innan hon tillträdde för 1,5 år sedan. 

Varför har ni inte infört exempelvis ett mobilförbud?

– Det är inte världens lättaste grej. Vi är ansvariga för mobilerna då och det kan vi inte lösa rent logistiskt. Det blir en fördröjning före och efter lektionerna, säger Linda Lehtinen, rektor på Torpaskolan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista