Man blickar ut på garage.
”Vi brukade detonera bomberna i garaget", säger Max. Fotot är ett montage. Foto: Niclas Blom/Sveriges radio

15-årige Max tillverkade bomber: ”Rus och adrenalin”

1:31 min

Polisen pekar ut ungdomar som den grupp som står bakom den sista tidens smällar på stan. P4 Väst har träffat 15-årige Max som tidigare tillverkat hemmagjorda bomber. Och som slutat efter en olycklig incident.

– Jag har själv hört det smälla på stan, från parkeringar. Jag förstår att andra blir oroliga, men jag som varit med om det här brukar tänka att det bara är andra som vill känna ruset, säger Max.

P4 Väst har uppmärksammat att hemmagjorda bomber och bangers tros stå bakom den sista tidens smällar på stan, i bland annat Trollhättan och Uddevalla. Och enligt polisen är det ungdomar som står bakom smällarna.

Max är 15 år, och bosatt i Västsverige. Han går i nian och på fritiden brukar han spela tv-spel, gärna Call of Duty.

Men under hösten har han tillsammans med några vänner från klassen varit upptagen med en helt annan syssla; att tillverka just hemmagjorda bomber.

– Det är ruset och adrenalinet; känslan man får när man springer från platsen och inte blir påkommen. Självupptagenheten tar över. Man känner sig som en riktig pyrotekniker. 

Max låter nästan belåten när han beskriver hur han och vännerna satte samman bomber med hjälp av instruktioner på nätet.

Det var vid fem eller åtta tillfällen som de tillverkade bomber, med blandade resultat. Och de detonerade gärna bomberna i tunnlar, eller garage; platser där styrkan av smällen förstärks.

– En kompis till mig fick nästan en sten i ögat. Det var grus vid tunneln där vi slängde bomber, och det flög grus. Det var nästan som splitter från en handgranat. 

För några veckor sedan var Max med om en händelse som han beskriver som en ”ögonöppnare”.

– Det var i köket. Jag skulle blanda pulver, och det började brinna. Ganska mycket. Så efter det slutade jag med det här, säger han.

Max blev påkommen av sin familj då det nästan börjat brinna i köket. Efter en gedigen tillrättavisning och ett utegångsförbud på flera dagar, så slutade han med bombmakeriet. 

Max är ett fingerat namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista