Lena Olofsson sitter med hunden Sigge i sitt knä och med maken Mats bredvid sig. Lena tittar in i kameran medan Mats som ser dåligt tittar ut ur bild. De sitter i vardagsrummet som är fullt med juldekorationer.
1 av 5
Mats och Lena Olofsson i Bästorp. De kommer att få betala lite drygt 1200 kronor extra i månaden med den nya hemtjänstavgiften. Med på bilden är också hunden Sigge. Foto: Jesper Gunnarsson
En av Dals-Eds klarblåa kommunbilar med kommunens vapen på passagerarsidan, den främre dörren.
2 av 5
Hemtjänstavgiften i Dals-Ed ska höjas från 410 kronor i månaden till 315 kronor per timme. Dyrare än 2044 kronor i månaden kan det dock inte bli, för där går gränsen för högkostnadsskyddet. Foto: Jesper Gunnarsson
Lena och Mats Olofsson sitter i sitt vardagsrum men fotograferas utifrån. I fönstret ses reflexioner som avslöjar en snötäckt tomt. Bägge två verkar allvarsamma.
3 av 5
Mats och Lena Olofsson tycker att de fick en bitter julklapp av kommunen när de fick reda på att Dals-Ed ska chockhöja omvårdnadsavgiften. Foto: Jesper Gunnarsson
I bilden ses en av trafikverkets blåvita ortnamnsskylt med texten "Bästorp 4".
4 av 5
Mats och Lena Olofsson bor i Bästorp, ett par mil från kommunhuset i Dals-Ed. Foto: Jesper Gunnarsson
Hemtjänstavgiften höjs

Hemtjänsthöjning med 400 procent: ”Det är skamligt”

1:03 min

Efter decennier av billig hemtjänst ska Dals-Ed chockhöja priset. Lena Olofsson i Bästorp tycker att det är en bitter julklapp som hon och hennes make får från kommunen.

– Jag tycker att det är skamligt att behandla äldre och sjuka människor så här, en och en halv vecka före jul så kommer det en chockhöjning. Det här var fem gånger dyrare än vad vi haft förut, och det är en jättehöjning, säger Lena Olofsson.

Hon vårdar sin man Mats i deras hem, men de får också hjälp av hemtjänsten. Tidigare har kostnaden varit 410 kronor per månad. Men kommunen har nu bytt till timpris – på 315 kronor. Maxtaket ligger på 2044 kronor i månaden.

Med fler äldre invånare och högre krav på omsorgen ser Dals-Eds kommun ingen annan lösning än att höja priset för hemtjänstens omvårdnadsinsatser. Socialnämnden har redan godkänt prisökningen som med stor sannolikhet kommer att klubbas igenom i kommunfullmäktige i början på nästa år.

Centerpartisten och ordföranden i socialnämnden, Kenneth Gustavsson, försvarar prishöjningen:

– Det här är ju konsekvensen av det beslut vi tar, ja, några personer kommer att slå i taket, och det är konsekvensen av det beslut som är fattat.

Lena Olofsson vill gärna poängtera att hon är väldigt nöjd med hemtjänsten:

– Vi har en fantastisk hemtjänst i kommunen. De som vi varit i kontakt med, idel rosor över dem, de kommer och har mycket att göra, men är aldrig stressade och försöker inte skynda på oss. Det är en fantastisk personal, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista