Dals-Eds socialchef Tommy Almström med svartbågade glasögon i närbild i kommunhusets reception. I bakgrunden står en julgran med tänd julgransbelysning.
1 av 2
För att verksamheten ska gå ihop på sikt måste hemtjänstavgiften höjas, menar Tommy Almström, Dals-Eds socialchef. Foto: Jesper Gunnarsson
Dals-Eds klarblåa kommunbil står parkerad. På passagerarsidans framdörr ses Dals-Eds vapen.
2 av 2
Andra kommuner tar mer betalt, det är orättvist att alla ska ha lika billig hemtjänst trots olika behov och verksamheten måste gå runt. Det är några av kommunens argument för att höja hemtjänstavgiften. Foto: Jesper Gunnarsson
Hemtjänstavgiften höjs i Dals-Ed

Socialchefen: ”Vi är tvungna att hitta varenda krona”

1:25 min

Orättvist billigt och möjligt att höja avgiften med 1600 kronor. Så lyder några av argumenten när Dals-Eds socialchef försvarar höjningen av hemtjänstavgiften.

– Vi har svårigheter att få våra verksamheter att gå ihop på sikt. Vi får en äldre befolkning och vi måste hushålla med resurserna så gott det går, så för att kunna leverera så bra service som möjligt, så är vi tvungna att hitta varenda krona vi kan, säger Tommy Almström, socialchef i Dals-Ed.

Han anser också att avgiften varit orättvist låg, eftersom hemtjänsten kostat 410 kronor i månaden, oavsett om det bara handlat om enstaka timmar eller omfattande vårdinsatser.

Dals-Ed har också sett sig omkring i landet och upptäckt att de flesta andra kommuner tar mycket mer betalt, och menar att det är ”knepigt” att bara ta ut 400 kronor när de han kan ta ut 2000 kronor i månaden, vilket är maxbeloppet.

Hittills har kommunen inte haft något behov av att se över hemtjänstavgiften, men nu är det alltså dags. Hur mycket pengar som de ökade avgifterna kommer att bidra med till kommunkassan, det är det ingen som vet.

Vissa personer kommer att drabbas hårdare än andra, men det är framför allt de som har bra pensioner som får störst höjning, menar socialchefen Tommy Almström:

– När vi vrider och vänder så ser vi att det finns olika skyddsmekanismer, beräkningar för avgiftsutrymme, maxtaxor och så vidare, som gör att den enskilde inte kommer att lida så stor skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista