Peter Abrahamsson vd på Preemraff i Lysekil. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Peter Abrahamsson, raffinaderichef på Preemraff i Lysekil. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

Preemraff kritiska till kinesisk etablering i Brofjorden

0:38 min

Preemraff i Lysekil ser inget positivt med att få en eventuell kinesisk containerhamn som granne vid Brofjorden.

En kinesiskt affärsgrupp vill satsa miljarder i Lysekil. Bland annat vill de bygga Europas modernaste djuphamn i närheten av Preemraff som ska kunna ta emot större containerfartyg.

Men Preemraff jublar inte över en eventuell etablering. 

– Det finns inget med en containerhamn som skulle gynna oss. Jag ser också en del risker för Preemraffs räkning, säger raffinaderichefen Peter Abrahamsson. 

Preemraff vill inte att det ska etableras någon verksamhet som skulle försvåra deras framtida förutsättningar.

– Om Nordens största containerterminal skulle byggas bredvid Nordens största raffinaderi så skulle det försvåra vår utveckling, säger Peter Abrahamsson. 

Finns det inga fördelar?

– Jag har svårt att se fördelar. Det är visserligen en helt ny situationen jämfört med den som är i dag. Men utifrån dagens situation, där vi befinner oss i ett naturkänsligt område, så har jag svårt att se att det finns några fördelar, säger han. 

Under torsdagseftermiddagen satt Lysekils kommun, konsulter och Preemraff i möte om hur raffinaderiet ser på en eventuell etablering av en ny containerhamn i Lysekil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista