Godiskunder Jan Johansen och Inge Pedersen
1 av 3
Godiskunderna Jan Johansen och Inge Pedersen Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Mats Idbratt, operativ chef för Orvelingruppens godisbutiker
2 av 3
Mats Idbratt, operativ chef för Orvelingruppens godisbutiker Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Godisbutik
3 av 3
Godisbutik Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Blågult handelsjubel när Norge inför ökad sockerskatt

1:18 min

En kraftigt ökad skatt på socker i Norge efter nyår gör att svenska gränshandlare jublar. Nu får de sälja ännu mer godis och läsk.

– Vi är fantastiskt glada här vid gränsen, säger Göran Lundgren, driftansvarig hos Grensemat, med flera stora matbutiker vid Nordby och Svinesund.

– Vi äter tårta varje dag och ser fram emot ett nytt år.

Och det är klart att gränshandlarna är glada, efter beskedet att Norge höjer skatten på godis och läsk med uppåt 80% efter årsskiftet. Norge har redan skatt på socker sedan över 30 år, och skillnaden i pris på varor som innehåller socker lockar redan massor av norrmän att handla framför allt läsk och godis i Sverige.

Bara i handelsområdet vid norska gränsen inom Strömstads kommun, finns ett tiotal butiker som enbart säljer godis och läsk. 

Inge Pedersen från Fredrikstad handlar godis i en av butikerna i Svinesund, och hon gillar inte den nya sockerskatten:

– Nej,  jag tycker det börjar bli lite för mycket skatter och avgifter i Norge, som verkar helt helt onödiga, säger hon.

Sockerskatten ska få in 2 miljarder till statskassan- men i Norge rasar både livsmedelsindustrin och facken, som är rädda för ökad gränshandel och förlorade jobb.

Och Mats Idbratt, som är chef för Orvelingruppens godisbutiker med totalt 400 anställda över hela landet, räknar med att det blir ännu fler som vill etablera sig på den svenska sidan gränsen för att sälja godis:

– Ja, det tror jag vi får räkna med. Vi har en tuff konkrurens idag och den kommer sannolikt att bli ännu tuffare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista