Bilder på olika rubriker från högerextrema sajter. Rubriker på danska, tyska och svenska.
1 av 5
Ett axplock av rubrikerna från högerextrema sajter. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
Närbild på Charhabil Harfacha. Han är skäggig och flintskallig.
2 av 5
Charhabil Harfacha, ordförande för Islamiska centret Uddevalla. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
Lokalen på Dalaberg. En skylt med texten "Islamiska centet" syns.
3 av 5
Lokalen på Dalaberg. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
Dalaberg centrum. En vanlig, blöt vardag.
4 av 5
Dalaberg centrum. En vanlig, blöt tisdag i december. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
Ingmar Samuelsson (S). Ser ut som ett sedvanligt kommunalråd. Städad. Glad.
5 av 5
Ingemar Samuelsson (S), kommunalråd i Uddevalla. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio

Fredagsbön förvanskades på högerextrema sajter

1:32 min

P4 Västs nyhet om fredagsbönen på torget i Uddevalla förvanskades. Det som handlade om att hitta en större lokal översattes till krav på skattefinansierat moskébygge.

Förra fredagen genomförde islamska sunnicentret i Uddevalla en bön på Kungstorget för att lyfta att det är trångbodda och behöver hjälp med att hitta en större lokal.

P4 Väst var på plats och rapporterade från demonstrationen som hade polistillstånd. Bönen skedde alldeles intill julgranen. Det hela gick lugnt till. Artikeln publicerades och spreds snabbt på högerextrema sajter. Men den ändrade karaktär.

Det hette att muslimerna störde julefriden, att muslimerna krävde en skattefinansierad moské och att det skrek "Jalla, Jalla moské till alla".

Kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) var själv inte på plats under bönen, men han säger att någon skattefinansierad moské har det aldrig varit tal om. Utan det som sunnicentret uppvaktat dem om är att hjälpa till att hitta en lokal som de kan hyra eller en plats där föreningen kan bygga en moské.

– Det har inte ställts några krav från föreningen att Uddevalla kommuns skattebetalare ska finansiera deras moské, säger Ingemar Samuelsson till P4 Väst i en kommentar om de förvanskade artiklarna.

Åsa Larsson på Viralgranskarna, som jobbar med att granska artiklar som får stor viral spridning berättar om hur dessa sajter jobbar, där nyheten om bönen spreds.

– Man har den där blicken, och letar efter artiklar om hur invandrare tiggare eller muslimer gör på olika sätt, och ofta letar man på lokal och regional nivå.

Hon fortsätter: 

– Om det är på det sättet som ni beskriver, så är det precis sådan här nyhetsrapportering som plockas upp och görs om till propaganda.

Charhabil Harfacha, ordförande i sunnicentret, är inte förvånad över att de hamnat på högerextrema sajter.

– Från de här högra falangerna, vad ska man förvänta sig. Ledsen på sätt och vis men vad ska man förvänta sig. Ska de applådera?

Varför höll ni demonstrationen när ni visste att det skulle bli såhär?

– Ja, men det är så vi har som medborgare rätt till att demonstrera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista