Strandpromenaden avstängd. Reparationer pågår.
1 av 2
Strandpromenaden fick stängas för reparationer efter skadegörelsen. Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio
Strandpromenaden avstängd.
2 av 2
Foto: Lars Sergård/Sveriges Radio

Kastades ut från fest – slog sönder strandpromenaden

Två 18-åriga män åtalas nu misstänkta för den omfattande skadegörelsen av strandpromenaden i Uddevalla i april i år.

Männen åtalas gemensamt för att i samförstånd ha brutit upp plankor och vält nio lyktstolpar på strandpromenaden.

I förundersökningen berättar flera vittnen om hur ett gäng killar dök upp oinbjudna till en fest i närheten av strandpromenaden. De två nu misstänkta 18-åringarna ingick i gänget.

I lokalen förstördes en toalettsits och en pappershållare och en av killarna i gänget kom ut i med blodig skjorta. Killarna började också prata politik och det blev obehaglig stämning på festen, och arrangörerna bad till slut de oinbjudna gästerna att lämna festen.

Det var då som de två 18-åringarna ilsknade till och började välta lyktstolpar på strandpromenaden. De förstörde även en soptunna och en bänk. 

Polisen kunde under utredningen konstatera att det blod som hittades i festlokalen var samma blod som de fann på strandpromenaden, och på så sätt kunde 18-åringarna kopplas till brottet.

Männen erkänner brottet, men berättar också att de var påverkade av alkohol och inte riktig minns hur de gick loss på lyktstolparna.

Åklagaren bedömer skadegörelsen som grov baserat på värdet på skadorna, som uppgick till 150 000 kronor, och att strandpromenaden fick stänga i tolv dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista