Trycket är hårt på förskolorna i Vänersborg.
Trycket är hårt på förskolorna i Vänersborg. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT.

Tillfälliga avdelningar löser förskolebrist i Vänersborg

Trycket på förskolorna är stort i Vänersborg. Tillfälliga avdelningar öppnas därför i Frändefors och på Mariedal.

– Trycket är stort och under några månader på våren har vi ibland haft svårt att erbjuda plats inom garantitiden. Vi har en plan för att bygga bort bristen, säger förskolechef Boel Jansson i ett pressmeddelande.

Till våren tillkommer 100 nya platser i Vänerparken och nästa höst blir det 120 nya platser på Belfragegatans förskola.

Tillfälliga avdelningar kommer också att startas i Frändefors och på Mariedal, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Just förskolan är också ett område som får sämst betyg i den medborgarundersökning som kommunen genomfört.

Undersökningen genomförs av statistiska centralbyrån, SCB, på uppdrag av Vänersborgs kommun. Medborgare i åldrarna 18-24 år har svara på frågor om hur de ser på sin kommun. 130 andra kommuner har också låtit sig granskas. Kommunen har genomfört mätningen i flera år och får hela tiden bättre betyg.

Invånarna är nöjdare än andra undersökta kommuner med möjligheterna till utbildning, kommunikationer och fritidsmöjligheter. Däremot är känslan av trygghet lägre.

- Vi jobbar hårt för att öka känslan av trygghet i Vänersborg. Under året har vi bland annat öppnat en ny fritidsgård vid Sportcentrum och har gjort trygghetsröjningar vid gång- och cykelvägar och motionsspår. I nästa års medborgarlöfte med polisen fortsätter vi att fokusera på att öka tryggheten vid Sportcentrum och i våra parker, säger kommunalrådet Marie Dahlin.

Högst betyg får kommunens arbete med vatten och avlopp. Även gång och cykelvägar hamnar över snittet för riket.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla cykelnätet. Under året tog vi fram en cykelkarta. Vi förbereder också cykelgarage för att pendlare ska kunna förvara sina cyklar vid Resecentrum och i Öxnered, kommenterar kommunens trafikingenjör Björn Magnusson i pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista