Inzoomat tangentbord med fingrar som skriver på det
1 av 3
Numera dör fler till följd av Fentanylöverdoser än till följd av Heroinöverdoser, berättar Rickard Fremark, polischef i Östra Fyrbodal. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio
Rickard Fremark står med sin polisuniform och tittar in i kameran
2 av 3
Ett svåråtkomligt brott, säger Rickard Fremark, polischef i östra Fyrbodal. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio
piller tull
3 av 3
Tullbeslag av nätdroger. På bilden tramadol. Foto: Jessica Gow/TT

Nu ska polisen stoppa dödsdrogen på nätet

Rickard Fremark: Vi har gjort husrannsakan
1:19 min

Fentanylanaloger har orsakat 300 dödsfall de senaste åren. Den livsfarliga drogen köps ofta på Internet. Nu satsar polisen i Östra Fyrbodal på att komma åt köparna.

 I början på vecka 51 startade polisen i Östra Fyrbodal en riktad insats för att komma åt fentanylvarianterna på Internet. 

– Dödligheten är så hög på just fentanyl, säger Rickard Fremark, polischef i Östra Fyrbodal.

Opiatet fentanyl är ett smärtstillande läkemedel som ofta skrivs ut till cancerpatienter. Andra opiater är exempelvis Heroin och Morfin. fentanyl kan vara upp till 100 gånger starkare än morfin och det finns stora risker vid för höga doser. För hög dos av fentanyl eller andra opiater kan leda till andningsdepression och leda till döden. 

På Internet säljs ofta fentanylanaloger, vilket är kemiska varianter av fentanyl där molekylerna ändrats på. Det finns ett flertal kända fentanylanaloger. De flesta klassas som hälsofarliga ämnen. Några varianter är narkotikaklassade.

Polisen är förtegen med hur insatsen utförs eftersom den väntas pågå några veckor framöver.

Enligt Rickard Fremark, polischef i Östra Fyrbodal, finns ett samarbete mellan polis och andra myndigheter. Han berättar att personer som använder fentanyl ofta är långt ner i sitt missbruk och att polisen därför behöver se till att överlämna personerna de får kontakt med till exempelvis Socialtjänsten och beroendeenheter.

Hur viktigt är det att ni samarbetar med exempelvis vården när den här typen av insatser görs? 

– Det är oerhört viktigt att hela kedjan fungerar. Vi tittar på den brottsliga biten, men det finns mycket lidande bakom detta och personer som slås ut ur samhället på grund av denna typ av drog, säger Rickard Fremark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".