Skylt på skolnamn
Praktiska Sverige AB specialgranskas av Skolverket. Foto: Sanna Ekstedt Larsson/P4 Göteborg

Skolverket misstänker: Miljoner i bolagets fickor

1:34 min

Skolverket har inlett en särskild granskning av friskolekoncernen Praktiska Sverige AB, med bland annat verksamhet i Trollhättan.

Misstankarna gäller statliga bidrag för miljoner som inte kommit elever och lärare till del utan stannat i bolagets fickor.

– Just i det här fallet har vi fått ganska många signaler och vi bedömer det som allvarligt och då har vi valt att tillsätta en särskild granskning. Det är allvarligt om man inte har använt pengarna så som det är tänkt och då måste vi se vad anledningarna är till det, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverkets statsbidragsenhet.

Det handlar om flera hundra miljoner kronor som Praktiska Sverige AB, som driver ett 30-tal gymnasieskolor runt om i landet, bland annat i Trollhättan, har fått i bidrag från staten de senaste åren.

En del av pengarna, som riktats till elever för att de ska få praktikplatser och för att lärare ska kunna vidareutbilda sig, misstänker Skolverket istället kan ha stannat i bolagets fickor.

Andreas Spång, enhetschef på Skolverket ger ett exempel.

– Här har vi fått en signal om att lärarna som varit tänkta ta del av bidraget inte har fått gå ner i arbetstid, vilket man ska få göra enligt den förordningen.

Praktiska drivs av Vindora utbildning AB som har sitt huvudkontor i Göteborg. Nyligen köptes bolaget av Sveriges största friskolekoncern Academedia.

Paula Hammerskog är informationschef på Academedia.

– I samband med det här förvärvet så garanterade Vindora att statsbidragen används på ett korrekt sätt. Men det är en fråga för jurister. Och det är väldigt hypotetisk fråga. Skolverket har ännu inte kontaktat oss och tills dess måste vi utgå från att det skötts korrekt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista