Bilden är ett kollage på en julskinka samt Jonathan Järlkvist
Jonathan Järlkvist. Foto: Leif R Jansson / TT och Jonathan Järlkvist

Julskinka får grön konkurrens på julbordet

Därför skrotade Jonathan julskinkan
1:14 min

Bönbullar och glaserad kål istället för julskinka på julbordet. Allt fler väljer vegetariskt.

Korv, sylta, revbensspjäll och julskinka. Det är sådant som vi är vana vid att se på våra julbord. Det var också den stora köttkonsumtionen under jul, som fick Jonathan Järlkvist att skrota julskinkan. 

– Det är så fundamentalt att man alltid ska ha skinka på julbordet. Det blev en ögonöppnare för mig, berättar han. 

Och Jonathan Järlkvist är inte ensam om att vilja förändra vilken mat som ställs fram på julafton. Enligt en undersökning gjord av Djurens Rätt är var tionde svensk vegan eller vegetarian. Mats Nilsson är docent i etnologi vid Göteborgs Universitet och han menar att julbordet är under ständig förändring. 

– Julskinkan har inte heller funnits i evighet. Jag tror därför att den kan bytas ut i framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".