jultrafiken
Foto: TT

SMHI för snö, halka och vind – tåg inställda i Strömstad

SMHI varnar för ishalka och blåst, samtidigt som en av årets största trafikdagar ligger framför oss.

– Det är främst i form av snö men det är ju också mildare luft bakom det här som trycker på, vilket gör att det finns risk för att det i Värmland och i sydligaste Dalarna kan ha inslag av regn här under sennatten och fram på dagen i morgon. Även i delar av Gästrikland finns det risk för regn på kalla vägytor, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Förutom halkan varnar SMHI för stora mängder snö i Dalarna och upp över södra Norrland. Snöfallet väntas röra sig norrut under tisdagsdygnet och kan släppa ifrån sig stora snömängder på många håll från norra Dalarna, norra Värmland och upp över stora delar av södra Norrland.

– Det ser ut som att de största mängderna kommer i norra Jämtland, Där handlar det om 30—40 centimeter snö, lokalt större mängder. Främst i Jämtlandsfjällen är det i kombination med hård vind, vilket gör att det är risk för snödrev.

Även tågen kan få problem på grund av blåsten och all tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad har därför stoppats från klockan 16 i eftermiddag och trafikdygnet ut, meddelar Trafikverket. Tågen ersätts av buss på delar av sträckan.

Framåt tisdagskvällen och natten mot onsdag rör sig snöområdet vidare norrut, och kommer upp över främst Västerbotten. Där är det viktigt att hålla sig uppdaterad om kommande vädervarningar.

– När det här rör sig norrut, så kommer det under kvällen att klarna upp i stora delar av Svealand. I samband med det blir det fallande temperaturer, så det finns risk för att det kan vara våta vägbanor som fryser på under natten mot onsdagen, säger Lisa Frost.

Under tisdagseftermiddagen och kvällen väntas hårda eller mycket hårda vindbyar längs kusten i norra Bohuslän, upp till stormstyrka i kustbandet. Det kan också ställa till det i trafiken, speciellt för höga fordon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista