Vänersborgs tingsrätt
Arkivbild. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Man åtalas för upprepade vansinneskörningar

På onsdagsmorgonen inleddes förhandlingar i Vänersborgs tingsrätt mot en 27-årig man som misstänks för bland annat upprepade vansinneskörningar i Åmål och Mellerud tidigare i år.

Att ingen människa skadades allvarligt vid någon av mannens vansinnesfärder får sägas ha handlat mest om tillfällighet och tur.

Två kvinnor drabbades av nack- och ryggsmärtor när mannen kraschade in i deras bil i Åmål i oktober, efter att han kört i hög hastighet genom centrala Åmål innan han kraschade in i en stillastående bil såväl som bilen de två kvinnorna färdades i.

Mannen sprang då ut och bort från platsen, men kunde gripas i en tågtunnel efter sök med hund.

För den här händelsen åtalas mannen nu för grov vårdslöhet i trafik, vållande till kroppsskada och för att ha smitit från olycksplatsen.

Brottet bedöms som grovt eftersom mannen enligt åklagaren visat uppenbar ogiltighet för andra människors liv och egendom i sitt körande.

Den åtalade mannen ska efter att ha försatts på fri fot gjort sig skyldig till ytterligare en vansinneskörning i Mellerud i början av december, där han körde långt över den tillåtna hastigheten och var mycket nära att krocka med andra trafikanter, innan polisen till sist lyckades göra ett så kallat plåtstopp när man prejade honom av vägen.

Även denna incident rubriceras som grov vårdslöshet i trafik.

Under färden körde han dessutom in i en stolpe och ett elskåp, varpå elbolaget som drabbades nu även begär 17 204 kronor i skadestånd från mannen.

Den 27-årige mannen åtalas även för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Mannen har erkänt delar av anklagelserna, men menar att vårdslösheten inte ska bedömas som grov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista