Montage av bild på dator och händer och Fentanylpaket
Till höger syns läkemedlet Fentanyl i olika styrkor. Det används ofta inom vården. När varianter av Fentanyl säljs på nätet är det ofta i andra former, till exempel som nässpray. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio

30-årige Andreas missbrukade Fentanyl – Sveriges nya dödsdrog

1:20 min

Fler personer dör i dag av fentanyl än heroin. Överdosrisken är enorm och dödsfallen flera hundra de senaste åren. 30-årige Andreas har beställt det livsfarliga Fentanylet flera gånger.

– Jag lever på övertid, säger han. 

Rösten i inslaget är inspelat med röstskådespelare.

Redan som 13-åring började nu 30-åriga Andreas använda alkohol, cannabis och amfetamin. Men det var först i 25-årsåldern han började använda opiater. I samband med en operation fick Andreas starka smärtstillande läkemedel utskrivna av vården. Efter det började opiatmissbruket. 

– Jag fastnade direkt, säger Andreas. 

Till opiater hör smärtstillande läkemedel som morfin, heroin och fentanyl. Andreas beskriver sitt missbruk som ett kameleontmissbruk, eftersom ingen förutom familjen vet om det. Detta trots att det pågått dygnet runt i flera år. Även på arbetstid.

– Folk jag känner som går på opiater har väldigt vanliga liv. Jag känner folk som har företag som dagligen tar opiater, säger han.

Men en överdos på opiater ger andningsdepression. I Sverige har 97 personer dött till följd av fentanyl och fentanylvarianter under 2017.

Fentanyl kan vara upp till 100 gånger starkare än morfin och kan därför vara svårdoserat. Enligt siffror från Rättsmedicinalverket dör numera fler till följd av fentanyl än till följd av heroin.

Fentanyl används inom vården, ofta till cancerpatienter i plåsterform. Men fler än tio kända varianter av Fentanyl säljs också på Internet för självmedicinering och missbrukare. 

Om ingen finns i närheten som kan skaka liv i en emellanåt så...

Andreas berättar att det kan vara svårt att veta hur stark en försändelse från internet är. En gång fick han flaskor som var alldeles för starka. Då tog han för mycket och fick svårt att gå. Han förklarar också att det är viktigt att personer finns runt opiatmissbrukare. Eftersom de riskerar sitt liv. 

– Om ingen finns i närheten som kan skaka liv i en emellanåt så kan jag verkligen tänka mig att det går illa. Det är inte konstigt att folk går bort på det, säger Andreas. 

Andreas har gång på gång försökt bli ren, men det är omöjligt utan ett substitut säger han. Att avtända från opiater beskriver han som en fruktansvärd influensa med illamående och svettningar.

En annan tjej P4 Väst pratar med berättar att avtändningen gör ont långt in i skelettet, att ångestpåslagen är enorma och att det inte går att behålla mat.

När Andreas försökt sluta helt har det lett till ännu värre återfall. Därför självmedicinerar han just nu med illegalt köpt Subutex, en nedtrappningsmedicin för heroinister som också är beroendeframkallande.

Andreas har självmedicinerat i flera veckor nu och planerar att göra det tills han fått klar sin utredning inom vården. Då kommer han få Subutex lagligt och i framtiden kommer han förhoppningsvis kunna trappa ner väldigt sakta. Men utredningen kan ta lång tid. 

Trots att Andreas är medveten om de allvarliga riskerna, beskriver han inte sig själv som rädd. 

Man lever på övertid.

Har du någonsin tänkt "shit, det här kunde gått riktigt illa"? 

– Ja, många gånger.

Hur känns den tanken?

– Jag vet inte. Man får nog se det som att man lever på övertid och att man får vara lycklig över det man har. 

Andreas vill bli ren för att kunna ta hand om sina barn och för att kunna leva länge.

Andreas i artikeln heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista