Arne fick hjärnblödning – nekades ambulans

1:34 min

Arne Karlsson från Färgelanda föll ihop och var okontaktbar när han nekades ambulansvård. Detta trots att det senare visade sig att han fått en hjärnblödning.

– Det känns bedrövligt. De missköter ju sitt jobb, säger Arne Karlsson.

Det var förra året i april som Arne Karlsson ramlade ihop på andra våningen i sitt hem och blev okontaktbar. Frugan Carina Karlsson ringde ambulans med detsamma.

– Jag hade varit hemma i några dagar innan det inträffade. Jag hade feber och huvudvärk, och var sjukskriven, säger Arne Karlsson.

Ambulanspersonalen kom till platsen efter Arnes anfall, men vägrade ta med sig honom. I stället hänvisade de Arne till närakuten på Dalslands sjukhus i Bäckefors, och lämnade honom hemma med två värktabletter.

– Min fru fick själv boka sjukresan, säger Arne Karlsson som inte längre minns något av det som hände.

Arne Karlsson kördes till Bäckefors, och senare vidare till Näl och Sahlgrenska sjukhus i Göteborg. Där upptäckte läkare att han drabbats av en hjärnblödning.

I över en månads tid var Arne Karlsson nedsövd och medvetslös. När han kom tillbaka till medvetande fick han återberättat av frugan att ambulans nekat honom skjuts – trots hjärnblödningen.

– Jag har helt tappat förtroende för vården. Jag vet inte ens om jag skulle ringa igen, ifall jag blev sjuk, säger Arne Karlsson.

I sitt beslut riktar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, allvarlig kritik mot ambulanspersonalen för både brister i omhändertagandet och brister i dokumentationen.

Brister som även NU-sjukvården nu ser allvarligt på.

– Det är beklagligt för Arne som fick fördröjt omhändertagande. Sen är det också olyckligt att vi gjorde den här felaktiga bedömningen och dessutom inte dokumenterade omhändertagandet. Så det är mycket beklagligt, säger Björn Kalin, chef vid ambulansverksamheten.