Åsnan Julius i Munkedal
Alfred Enarsson med julåsnan Julius, som tre dagar gammal väger cirka 10 kilo. Foto: Klaus Buchholz/Sveriges Radio

Åsnan Julius är Munkedals julmirakel

1:29 min

Nästan som ett julmirakel av bibliska mått föddes det utan förvarning en åsna i Munkedal på julaftons morgon. Åsnemammans ägare visste inte ens om att hennes åsna var gravid.

När Åsa Enarsson köpte sig åsnan Yvonne i somras så anade hon inte att djuret redan befann sig i välsignat tillstånd. Men det fick hon abrupt reda på när hon på julaftons morgon plötsligt hittade ett litet åsneföl i stallet bredvid Yvonne.

– Hon var väldigt tjock hela sommaren och min man trodde att hon var skendräktig. Men hon blev ju tjockare och tjockare, och nu före jul kunde hon nästan inte ta sig ur stallet, berättar Åsa.

När det kom till att döpa det oväntade familjetillskottet frågade Åsa och familjen efter hjälp på sociala medier. Det forsade in mängder av namnförslag, bland annat Jesus eller Messias, men till sist bestämde de sig för det julklingande namnet Julius.

– Det hade inte sett bra ut om jag stått i hagen och ropat Jesus, då hade de väl kommit och hämtat mig i vita rockar, skrattar Åsa.

– Men Julius är ett väldigt fyndigt namn tycker jag, så det förslaget blev jag väldigt glad i. Det är en pigg och livlig krabat, säger Åsa Enarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista