Karies ökar bland små barn i Sverige

1:39 min

Små barn har sämre tänder nu jämfört med för bara några år sedan. Det är ett av argumenten för att införa en sockerskatt i Sverige, precis som i Norge. Men i Sverige avvaktar regeringen.

– De senaste två tre åren har vi sett en försämring av barnens tandhälsa, säger Bent Pedersen, tandvårdschef i Västra Götaland, och ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening. 

– Den trenden har vi sett i hela Folktandvården i Sverige, och det är samma trend överallt. Hos barn från fyra år, och upp till sex-sju år har vi sett att karies har ökat.  

 – Det är väldigt oroande, tycker Bent Pedersen, som tror att en skatt på socker skulle kunna betyda mindre godis och läsk till barnen, och därmed bättre tänder.

I Norge höjs sockerskatten med upp till 83% vid årsskiftet, och vad man hoppas på då, förutom två extra miljarder till statskassan, är just bättre tandhälsa, och dessutom att typ 2-diabetes minskar och att folkhälsan över huvud taget blir bättre.

SVT gjorde en Sifoundersökning för ett par år sen som visade att var tredje svensk ville ha en sockerskatt. Regeringen utreder frågan, men tills vidare är det nej.

– Jag tycker det är synd att man inte tar steget, säger Bent Pedersen.

– Vi vet ju inte vilken effekt det kan få. Men vi vet att i Mexico, där man införde hög skatt på läsk, så blev det en minskning av läskförsäljningen på 6 %.

– Om man nu höjer sockerskatten skulle man kunna sänka skatten på det som är nyttigt, frukt och grönt, istället, säger Bent Pedersén.

Socialminister Annika Strandhäll (S) menar att en eventuell sockerskatt måste övervägas mycket noga, att det är en komplicerad fråga, och att det inte är aktuellt just nu. Men hon vill inte avfärda tanken.

– Det ska bli intressant att se hur den norska sockerskatten faller ut, skriver hon i ett mejl till P4 Väst.