Bild på skylten vid NÄL:s huvudentré.
Inom NU-sjukvården inventeras nu vilka ur personalen som har ett fullgott skydd mot mässlingen. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Personal inom NU-sjukvården erbjuds mässlingvaccin

1:11 min

Efter flera fall av mässlingssmitta i Västsverige erbjuds nu personalen inom NU-sjukvården att vaccinera sig för att stoppa spridningen.

Alla de sju personerna som smittats av mässling i Göteborg har en koppling till det första fallet tidigare i december. Totalt rör det sig nu om åtta insjuknade – vissa av dem kan ha blivit smittade på akuten på Sahlgrenska sjukhuset, där det för tillfället råder så kallat stabsläge.

Inom NU-sjukvården är Anders Kullbratt jourhavande sjukhusdirektör:

– Just nu genomför vi en inventering för att kartlägga vilka av våra medarbetare som har ett bristfälligt skydd mot mässlingen. De som vi identifierar kommer vi sedan erbjuda en vaccination.

Ni hade ett par fall av mässlingen i området redan i maj, hur kommer det sig att NU-sjukvården väntat så här länge med inventeringen?

– Vi genomförde en kartläggning i maj, men nu förnyar vi den, säger Anders Kullbratt.

Redan i maj nappade flera ur personalen på att vaccinera sig.

NU-sjukvården rekommenderar starkt att alla som inte är vaccinerade gör det för att få ett fullgott skydd mot mässlingen. Det är dock alltjämt frivilligt att vaccinera sig, påpekar Anders Kullbratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista