Snyltresa runt Sverige, berättade i morgonprogrammet 171227
Robin Hallsten har gjort en "snyltresa" genom Sverige. Foto: Privat.

Robin reste genom hela Sverige gratis

"Vi gillar att resa och utmana våra komfortzoner"
4:30 min

Att resa genom hela Sverige på tre veckor utan att betala en enda krona kan låta omöjligt, men det var det inte för Robin Hallsten från Frändefors.

Han postade sin plånbok i ett kuvert till Treriksröset och åkte sedan efter – utan en krona på kroppen. Resan från Smygehuk till Norrland tog tre veckor, och skedde enbart genom mat- och lifthjälp från främlingar.

– Det låter som en ganska korkad idé, men jag och min kompis Hugo från Skåne fick den här idén för cirka två år sedan när vi träffades, och gillar båda att resa och utmana våra komfortzoner. Därav föddes idén till snyltresan.

Var det lätt att sjösätta idén?

– Ja, det får jag väl säga. Grejen är att man försökte förbereda sig så lite som möjligt innan och ta resan som den kommer. För oftast i livet ska man planerna varenda minsta detalj, och det var ju det som var grejen med den här resan – att vi bara skulle leva för dagen.

Huvudsakliga transportmedlet var att lifta i bil, men firma Robin och Hugo åkte även tåg, husbil och moped.

– Det var ju lite att vi tog oss dit de som stannade skulle också, och så hade vi satt upp ungefär 25-30 dagar för vår resa. Tanken var att vi inte skulle korsa mer än två landskapsgränser per dag, så det inte skulle gå för fort och för lätt.

– Så att vi också skulle uppleva så mycket som möjligt och det inte blev en rekordresa att man skulle ta sig upp med en lastbilschaufför från Malmö till Kiruna till exempel.

Under resan frågade de alltid om lov, och plankade aldrig för att ta sig vidare mot målet.

– Det var ett av predikamenten för att göra den här resan, att vi skulle hålla oss inom lagens ramar så att säga. Så vi har vart så ärliga som det har gått att vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".