Överläkare Per Persson. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio
Överläkare Per Persson. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

10-åringar fastnar i missbruk: "Brukar inte sluta lyckligt"

1:05 min

De fastnar i alkohol redan som 10-åringar, testar cannabis och tabletter redan i yngre tonåren. Överläkaren Per Persson träffar patienter som berättat om de tidiga debuterna.

Ju tidigare alkoholen kommer in i bilden, desto tidigare kommer också narkotikan. Det berättar Per Persson, överläkare på vuxenpsykiatrin i Vänersborg. Han har träffat många missbrukare genom åren som behöver hjälp av psykiatrin. 

– Ju tidigare du börjar desto mindre utvecklad är din hjärna och desto lättare blir den beroende, säger Per Persson, överläkare på vuxenpsykiatrin i Vänersborg.

Per Persson har träffat många patienter som slussats dit från Barn- och ungdomspsykiatrin när de fyllt 18. Då brukar personalen fråga om patientens liv.

Det tillhör inte vardagen säger Per Persson. Men under hans 20 års långa yrkesliv inom psykiatrin har har träffat många patienter som berättar om debuter som skett så tidigt som i 10-årsåldern. Då handlar det oftast om alkohol. Debuter med cannabis och tabletter har patienter enligt de själva börjat med redan i 12-, 13-, eller 14-årsåldern. 

Ingen stoppar i sig droger för att må sämre.

Per Persson berättar att det inte brukar sluta lyckligt för patienterna som berättar att de börjat tidigt. Många av dem kommer från svåra bakgrunder och har personer i sin närhet som redan har problem med missbruk.

 – Det är ju ingen som stoppar i sig droger för att må sämre. De flesta stoppar i sig droger för att må bättre. Och många kommer från trasiga bakgrunder. Inte alla, men många, säger Per Persson. 

Föräldrar och skola måste ta ansvar.

Vad ska man göra åt detta? 

– Föräldrar ska vara kloka och skolan måste ta sitt ansvar. Man måste våga fråga och vi får inte vara naiva, säger Per Persson.

Per Persson berättar att det inte brukar sluta lyckligt för patienterna som berättar att de börjat tidigt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista