Glöm supermåne – ikväll kan du se en supersupermåne

6:52 min

För bara en månad sedan kunde man se en så kallad supermåne på natthimlen. Och trots att fenomenet bara brukar synas en gång om året är det dags igen redan nu.

Och månen i kväll är faktiskt en riktig "supersupermåne".

Under sin elliptiska bana runt jorden är månen då och då lite närmare oss än den brukar vara. Då ges chansen att se en så kallad supermåne.

I kväll - om vädret tillåter - kan du för andra gången på bara en månad beskåda fenomenet. Och även om supermånen på pappret är en ganska liten förändring, bara en några procent större måne, så kan den upplevas som mycket större när den stiger upp. Och nattens måne är faktiskt den största vi har fått se i Sverige sedan 2008.

Månen kommer att vara som störst klockan 22.50, men mest dramatisk är supermånen precis när den stiger upp. Och i kväll stiger månen upp redan någon gång mellan 13 och 16, lite beroende på var i landet du bor.

Tyvärr visar en snabb till på SMHI:s väderkarta att inte så många kommer att få chansen att se fenomenet eftersom nästan hela landet då kommer att vara molntäckt. Bäst chans verkar finnas i norra Dalarna och lite senare under kvällen i Västernorrland.

Den som missar nattens måne måste vänta ända till 2026 för att få se en lika stor - men dessförinnan blir det ju chans på flera "vanliga" supermånar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.