Mest sålda bilen 2017 var Volvo.
Mest sålda bilen 2017 var Volvo. Foto: Thomas Johansson/TT

Rekordår för bilförsäljningen

1:13 min

Förra året, 2017 blev det bästa bilåret hittills, både för personbilar och för lastbilar. 379 255 nya bilar registrerades.

Branschorganisationen Bil Swedens vd Bertil Moldén säger att det är tack vare att den svenska ekonomin utvecklats positivt och han tror på fortsatt goda tider för bilförsäljnigen i år :

– Ja, vår prognos för året 2018 är 360 000 bilar vilket är fantastiskt i sig. Sedan har vi några tecken som vi inte riktigt kan tolka till exempel ett nytt bonus-malus system, tjänstebilsbeskattningen, trängselskatter och sådana saker.

Trots ett nytt skattesystem är Bertil Moldén fortsatt optimistisk i sin tro på goda tider för försäljningen av nya bilar, så länge den svenska ekonomin går bra, och han spår att försäljningen kan nå 400 000 bilar under de kommande fem åren.

Det som minskade under förra året var dieselbilar medan det som ökade mest och som spås fortsätta öka är supermiljöbilen det vill säga elbilar eller laddhybrider, från en andel på tre och en halv procent till över fem procent förra året. Och den andel spås, med nya modeller, nästan fördubblas i år. Men det finns en hake, laddningen:

– Grundförutsättningen för att köpa en elbil är att man kan ladda den hemma, där den sover på natten till billig el. De som bor på femte våningen i Gamla Stan i Stockholm har ju svårt att ha en sladd hängande ut.

– Man bör tänka sig för två gånger innan man köper en elbil - att kunna ladda hemma och på jobbet, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista