Kent Storm, avdelningschef psykiatri Näl
1 av 2
Kent Storm, verksamhetschef för den slutna vuxenpsykiatrin inom NU-sjukvården. Foto: Foto: Västra götalandsregionen/Wahlström Image & Design AB
Psykiatriska mottagningen på NÄL, Foto/Elisabeth Cederblad
2 av 2
Psykiatriska mottagningen på NÄL, Foto/Elisabeth Cederblad

Vårdavdelning på Näl stängs: "Akut situation"

Akut läge stänger vårdavdelning 64
1:18 min

Psykiatrin har länge kämpat med låg bemanning. Innan jul minskade personalstyrkan med två personer och avdelning 64 tvingades stänga. Chefen hoppas på öppnande till mitten av februari.

Vuxenpsykiatrins avdelningar går runt på minimibemanning och när en sjuksköterska slutade och en annan gick på föräldraledighet innan jul fick avdelning 64 stänga. Vården sker istället på avdelning 47 som vanligtvis tar emot missbrukare.

– Hela psykiatrin har haft jättebemanningsproblem de senaste åren just vad det gäller sjuksköterskor. Nu var det som värst på de två avdelningar där vi hade minskat vårdplatser, och nu var det en akut situation där vi fick slå ihop de personalgrupperna för att kunna upprätthålla en god vård helt enkelt, säger Kent Storm, verksamhetschef för den slutna vuxenpsykiatrin inom NU-sjukvården.

Beslutet att stänga den allmänpsykiatriska vårdavdelningen 64 grundade sig i den fysiska miljön. Där finns nämligen salar med plats för fyra patienter, vilket inte är optimalt.

Istället har vården flyttats till avdelning 47 som normalt arbetar med avvänjning för akuta fall av missbruk. Där finns mindre salar för en eller två patienter.

Att vårda deprimerade personer på samma avdelning som personer med missbruksproblem är inget problem, menar Kent Storm, och tycker att sammanslagningen av de bägge vårdavdelningarna är bra, eller i vart fall bättre än läget i höstas. Då fanns bara åtta platser på avvänjningen och det var stenhårda bedömningar för att på en vårdplats.

Dessutom var det stängt på helger; idag har alla vuxenpsykiatriska avdelningar öppet sju dagar i veckan dygnet runt, även om antalet vårdplatser totalt sett är färre.

Som läget ser ut nu kommer avdelning 64 att kunna öppna till mitten av februari då ny personal tillkommer. Kent Storm berättar om öppningsplanerna:

– Vi räknar att kunna öppna ett visst antal vårdplatser, men det är väldigt långt ifrån att kunna öppna alla vårdplatser, eller de där fasta vårdplatserna vi har.

Utan de trogna inhopparna skulle situationen vara än värre, berättar han också för P4 Väst. Flera medarbetare som gått i pension fortsätter nämligen att arbeta på timmar för att vården ska fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".