Kvinnokliniken
Emilie Lindholm/Sveriges Radio, Maria Blanco

54 nyfödda erbjuds behandling – personal bar på mässling

1:07 min

54 nyfödda barn på Östra sjukhuset i Göteborg som hamnat i riskzonen att smittas av mässlingen erbjuds nu skyddande antikroppar. Det här efter att en sjukvårdspersonal som vistats på förlossningen konstaterats bära smittan.

Det är spädbarn som fötts under den 28:e till 29:e december som kan ha kommit i kontakt med smittan. 

– Det här är en luftburen smitta som kan finnas kvar även efter att den smittade personen har lämnat, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 

Nyfödda barn har ingen immunitet mot mässling därför har sjukhuset fokuserat på att identifiera barnen och deras föräldrar.

– Spädbarnen får komma in till en speciell lokal och behandlas med immunglobulin som är antikroppar, säger chefläkare Görel Nergelius.

Immunglobulin är dock inget hundraprocentigt skydd mot mässling. 

Det första fallet upptäcktes i början på december. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingsutbrottet kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

Men utbrottet ska sättas i perspektiv menar smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen.

– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg.

Den som varit patient på Kvinnokliniken, Östra sjukhuset, under perioden 28-29 december uppmanas kontakta sjukvården på telefon: 031-343 12 50

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista