Kommunalrådet i Trollhättan slår tillbaka mot julskinkerykte

1:12 min

Hemtjänsten i Trollhättan vägrade köpa julskinka på grund religiösa skäl. Den historien spreds inför jul. Fake news, säger Kommunalrådet Paul Åkerlund.

Det var i slutet av förra året som historien om julskinkan spreds.  

Enligt historien ska en äldre kvinna i Trollhättan blivit nekat bland annat julskinka till jul av hemtjänstpersonal. Personalen ska ha vägrat på grund av religiösa skäl. En historia som i dagarna fått stor spridning i media och på olika sociala plattformar.

Eva Castberger (L), som fick kännedom om fallet, berättar för P4 Väst att hon i sin tur fått det berättat för sig av en kvinna inom hemtjänsten som hon har stort förtroende för och vars uppgifter hon litar på.

– Personalen från hemtjänsten säger att varorna innehöll griskött och att det kan man inte befatta sig med. 

Men enligt Trollhättans stad finns ingen avvikelserapport, ingen brukare har hört av sig om historien och ingen ska ha hört någon som sagt det som påstås. 

Kommunalrådet Paul Åkerlund (S) säger att det inte ligger någon sanning i historien. 

– Hur vi än letat och försökt undersöka saken så har vi inte funnit några som helst belägg att det här stämmer, säger han i ett pressmeddelande. 

Han säger också:

– Skulle någon som hävdar att detta har hänt träda fram och berätta så hade det underlättat. Och det finns inga avvikelserapporteringar om det att hitta heller. Så än så länge är detta inget annat än så kallat fake news. 

Inte heller P4 Väst har lyckats hitta ursprungskällan eller den drabbade äldre kvinnan.