Kommunanställd skrev om skyddsjakt på SD-politiker

0:58 min

"När drar skyddsjakten på Sverigedemokrater igång?" – den frågan ställde en anställd vid Melleruds kommun på facebook. Nu vill SD:s Matheus Enholm att mannen ska tas från sin tjänst.

– Jag tycker det är ett väldigt olämpligt uttalande. Han jobbar med ungdomar och så ska man inte uttrycka sig när man jobbar med barn som kanske har honom som förebild, säger Matheus Enholm, distriktsordförande för SD Västra Götaland Norra.

Det var i en tråd om vargjakt som mannen, som arbetar med barn- och ungdomar i Melleruds kommun, skrev en kommentar om skyddsjakt på Sverigedemokrater. När Matheus Enholm (SD) fick höra talas om kommentaren gjorde han en skrivelse till kommunen där han ville att de skulle agera.

– De får ju ta ett samtal med honom. Om han inte får byta tjänst ska han i alla fall ha en väldigt kraftig varning, säger Matheus Enholm.

Under onsdagsförmiddagen höll kommunen ett möte med mannen. Karin Odhnoff är tf personalchef i Mellerud.

– Självklart kallade vi in honom omedelbart. Vi har haft ett allvarligt samtal kring det här facebookinlägget. Han ångrar sig djupt och förstår att det utifrån den roll han har är ytterst olämpligt att skriva såhär men han får jobba kvar, säger hon.

Finns det några restriktioner för vad era kommunanställda får skriva på internet och inte?

– Jag har ställt samma fråga. Det finns etiska riktlinjer i Mellerud som man skriver under när man anställd som handlar bland annat om människors lika värde. Som anställd i Mellerud ska man ställa sig bakom de etiska riktlinjer som gäller men vad jag förstått finns just nu ingen specifik policy för anställda på sociala medier, säger Karin Odhnoff.

Varför får han arbeta kvar?

– Vi har gjort en arbetsrättslig bedömning och anser inte att det finns saklig grund för uppsägning eller laga skäl för avsked. Han gör ett väldigt bra jobb med ungdomarna och han har beklagat det han gjorde, säger Karin Odhnoff.