Blandfärs och nötfärs på ett bord inne i en butik.
Anna Silfverstolpe/Sveriges Radio.

Risk för spår av annat kött i butiksmald nötfärs

1:16 min

Med bara en köttkvarn i butiken kan det finnas spår av fläskkött i nötfärsen.

Många livsmedelsbutiker i Västsverige säljer nötfärs som även innehåller annat kött. Det visar en tillsyn som Länsstyrelsen i Västra Götaland gjort i samarbete med Halland.

Resultatet visar att det butiksmalda nötköttet, i ett av tre fall, också innehåller kött från gris, får eller get.

Jerker Hall, som är butikschef på Hemköp Torpa i Vänersborg, berättar att det mycket väl kan finnas spår av fläskkött i nötfärsen, eftersom de bara har en köttkvarn.

– Den görs rent varje dag, så när vi börjar på morgonen är den helt ren. Så häller vi i nötfärs först på dagen, och då blir det hundra procent nötfärs. Och sedan gör vi blandfärs efteråt. Men mal vi nötfärs senare igen på dagen, för att det behövs komplettera, då finns det ju en liten risk att det blir en liten, liten procent fläsk i nötfärsen. 

Att använda samma kvarn till olika slags kött har inte varit ett problem när Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen varit på inspektion, enligt butikschefen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista