Interiörbild från ett behandlingsrum på en tandläkarmottagning. En text i bilden med ordet tandvårdsskandalen. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Liv Widell/Sveriges Radio

Tandläkarens kollega riskerar att förlora legitimation

En medarbetare som arbetade på den tandläkarklinik som P4 Väst granskar riskerar nu att förlora sin legitimation.

Det var under hösten 2016 som P4 Väst granskade en tandläkarklinik i Västsverige. Hundratals patienter anmälde att de drabbats av fel- och skador i munnen efter att ha behandlats av en tandläkare. Tandläkaren förlorade efter granskningen sin legitimation eftersom han varit grovt oskicklig i sitt arbete. 

Men två patienter anmälde också en av de medarbetare som arbetade på kliniken fram till 2015.

Hon har tidigare fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för sitt arbete.

Nu har myndigheten granskat tolv patientjournaler där medarbetare varit inblandad och konstaterar flera allvarliga brister. 

Bland annat pekas på brister i röntgendiagnostik, riskbedömningar, kariesbehandlingar, tandlossningsbehandling och journalföring:

"NN har i ovan redovisade behandlingar visat sig vara grovt oskicklig i sin yrkesutövning och därmed olämplig att utöva yrke. Hon utgör en stor patientsäkerhetsrisk"

IVO förslår nu för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att kvinnans blir av med sin legitimation. Alternativt föreslår man en tre år lång prövotid: 

"Prövotiden bör förenas med tidsplan i vilken NN åläggs att komma till rätta med de brister som legat till grund för beslutet"

Det var under hösten som P4 Väst kunde avslöja att en tandläkare i Västsverige kunde arbeta kvar – trots anmälningar om mannen drack alkohol under arbetstid. 

Det försvann läkarsprit och narkotikaklassad medicin från kliniken. En handlingsplan upprättades, men de ingrepp som tandläkaren utfört på tusentals patienter kontrollerades aldrig.

Tandläkare fick senare sin legitimation återkallad och åklagare har inlett en förundersökning om grovt vållande till kroppsskada.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista