Johannes Brost
Johannes Brost är död. Foto: Pavel Koubek/TT

Johannes Brost är död

Ulf Karle: Självklar och generös på scen
2:29 min

Johannes Brost har gått bort, 71 år gammal, efter en tids sjukdom. "Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss".

Johannes Brost är död. Han avled under torsdagskvällen efter att ha drabbats av cancer för en tid sedan. 

Skådespelaren blev folkkär för bland annat roller som Joker i "Rederiet" och Janne i "Avalon", som han vann en Guldbagge för. Den sista tiden drog sig Johannes Brost bort från offentligheten. Han slutade uppdatera sitt Instagram-konto. 

Men han arbetade in i det sista. Han syntes under julen i en roll i populära "Fröken Frimans krig".

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Sissela Kyle som har spelat mot Johannes Brost i "Fröken Frimans krig" och regisserat honom i musikalen "Top hat".

– Han var en originell och fin skådespelare som var väldigt levnadsglad och det tycker jag att man känner i hans skådespeleri. Och så var han dessutom en lojal och schysst kamrat. Han var en nyfiken, positiv och glad kille. Det är verkligen en förlust.

Brost slog igenom i julkalendern “Stjärnhuset” 1981, men mest känd blev han i rollen som Joker i SVT-serien “Rederiet” 1992-2000.

Har spelat i en rad teater­pjäser, samt medverkat i filmer som “Bröllopsfotografen”, “Black Jack” och “Besökarna”. Han gjorde stor succé med “Avalon”, som gav honom en Guldbagge för bästa manliga huvudroll 2012.

De sista åren medverkade han i en rad framgångsrika produktioner, så som “En pilgrims död”, “Jordskott” och “Fröken Frimans krig”, samt var en av deltagarna i fjolårets “Stjärnorna på slottet”. 

Johannes Brost lämnar efter sig fyra barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".