Bild på järnvägsräls
Tillslag mot industrilokal har stoppat stölder på Bohusbanan. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Kopparstölderna har upphört efter polistillslag

1:39 min

Kopparstölderna på Bohusbanan har upphört efter att polisen gjort ett tillslag mot en industrilokal i Göteborg där stöldgods hittats från järnvägen.

Polisen hittade diverse olika gods i industrilokalen, både båtmotorer och koppar från Bohusbanan. På platsen fanns också ett större antal personer som hämtades till förhör. De blev senare släppta av åklagaren, eftersom man inte kunde härleda till att de hade koppling till allt det gods som fanns i industrilokalen.

Men efter tillslaget har stölderna längs med Bohusbanan upphört. Under våren och sommaren skedde rekordmånga stölder längs med sträckan, men sedan tillslaget nu under hösten är allt lugnt längs järnvägen.

Almir Kudra, är chef över den regionala brottssamordningen i region Väst, säger också att de blivit mer medvetna om den internationella seriebrottsligheten.

– Internationella brottsnätverk sysslar inte med en typ av stölder, utan så kallad seriebrottslighet över en större geografisk yta. Ena veckan stjäl man koppar, andra veckan något annat. De stjäl helt enkelt det som ger pengar, och sedan byter ligorna plats, säger Almir Kudra.

Samtidigt menar han på att polisen blivit mer kunniga i hur de internationella ligorna jobbar.

– Vi har till exempel varit mer offensiva i att kontrollera tillfartsvägar till Bohusbanan, säger Kudra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista