Wennberg i KF-salen i Åmåls kommunhus
1 av 2
Socialdemokraten Gustav Wennberg i stolen där ordförande för kommunfullmäktige sitter i Åmål. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio
Dagordnning på papper med punkter från 1868
2 av 2
På pappret finns dagordningen för det första stadsfullmäktigemötet för Åmåls stad. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Åmål återskapar stadsfullmäktige från 1868

Gustav Wennberg: Om man inte kan historien har man också svårt att förstå framtiden
0:35 min

Åmåls kommun firar kommunfullmäktiges 150-årsdag med att återskapa det första stadsfullmäktigemötet.

Kommunfullmäktige har varit det högsta beslutande församlingen sedan kommunreformen på 1860-talet. I Åmål var det första stadsfullmäktige 9 januari 1868.

Då var det inte politiska partier som styrde utan de som styrde var de som betalde den högsta kommunalskatten. Det var de rikaste i staden som fick bestämma hur Åmål skulle sköta gator, ljus, fattigvård och brandvakter.

Gustav Wennberg är amatörhistoriker och har en lång politisk gärning bakom sig då han satt i kommunfullmäktige i 38 år.

Wennberg ansåg att Åmåls kommun borde uppmärksamma kommunfullmäktiges jubileum med ett särskilt iscensatt stadsfullmäktigemöte med nuvarande ledamöter som deltagare.

Detta sker på kvällen den 9 januari 2018 som en del av firandet av Åmåls 375-års jubileum.

– Om man inte kan historien har man också svårt att förstå framtiden. Under 1868 var det stora problem i samhället. Det var hungersnöd, järnbruken lades ner och stor utvandring. Det var en omstrukturering av samhället precis som i dag, säger Gustav Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".