Lysekils kommunalråd Jan-Olof Johansson (S) och Metvik i Lysekil där den planerade djuphamnen eventuellt ska ligga.
Foto: Lars Sergård och Peter Olsson/Sveriges Radio.

"Kränkningar av mänskliga rättigheter ingen kommunal fråga"

0:48 min

Människorättsorganisationen Amnesty menar att Lysekils kommun måste analysera de kinesiska bolagen, som vill bygga en djuphamn, ur ett människorättsperspektiv. Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) menar att det inte är en fråga för kommunen.

P4 Väst har rapporterat om de tre kinesiska bolag som ska vara intresserade av att bekosta och driva en djuphamn i Brofjorden. Under januari ska ett par konsulter ta fram underlag och besvara några inledande frågeställningar från Lysekils kommun.

I eftermiddagsprogrammet riktade Amnesty international kritik mot Kina för att de ständigt kränker de mänskliga rättigheterna.

Organisationens pressekreterare och talesperson Ami Hedenborg menade att svenska företag och kommuner måste undersöka kinesiska företag ur ett människorättsperspektiv.

– Det gäller att inte köpslå med de mänskliga rättigheterna, man kan inte låta bli att titta på dem, det måste man alltid göra. Sedan finns det olika val, säger hon och fortsätter:

– Det har skett en enorm ekonomisk utveckling i Kina som lyft många människor ur fattigdom samtidigt som det pågår andra oerhöert negativa effekter och det måste kommunen ta hänsyn till.

P4 Västs Lasse Sergård intervjuade därefter Lysekils kommuns kommunalråd, socialdemokraten Jan-Olof Johansson:

Det här med att det är en kommunistisk diktatur och det som nämndes här, det rör inte er i ryggen?

– Det rör väl mig som politiker, men det rör egentligen inte Lysekils kommun, det är en fråga för riksdag och regering om de här företagen ska kunna verka i vårt land eller inte, säger Jan-Olof Johansson.

Så vad händer just nu?

– Vi avvaktar svar på de frågor som vi ställt, så det händer från kommunens sida i princip ingenting utan vi väntar på svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista