Bildmontage som visar Agneta Andersson, personalchef i Tanums kommun, en person som får en spruta vaccin i armen samt Liselotte Fröjd, moderat kommunalråd i Tanums kommun.
Enligt personalchefen Agneta Andersson rör det sig om cirka 700 anställda som kan behöva vaccin. Kommunalrådet Liselotte Fröjd (M) tror att erbjudandet kommer uppskattas. Foto: Tobias Röstlund / TT samt Gustav Löfstrand/Sveriges Radio.

Tanums kommun erbjuder anställda mässlingsvaccin

1:18 min

Tanums kommun ska nu erbjuda sina anställda vaccin mot mässling. Det gäller personer som inte har vaccinerats eller som inte haft sjukdomen.

Efter den senaste tidens mässlingsutbrott i Göteborgsområdet beslutade de ledande politikerna i Tanums kommun i går att erbjuda kommunens anställda mässlingsvaccin.

P4 Väst har gjort en rundringning bland kommunerna i området. Majoriteten av dem vi pratat med har inte några planer på att erbjuda personalen möjlighet att vaccinera sig.

Flera kommuner inväntar också Smittskyddsenhetens rekommendationer, och är beredda på att agera utifrån dessa.

Liselotte Fröjd (M), kommunalråd i Tanum, tror att det erbjudandet kommer uppskattas av de anställda. 

– Vi visar att vi tar det på allvar och erbjuder att de får det kostnadsfritt. Då är det ju ingen fråga om pengar för de anställda, utan då har alla samma förutsättningar när kommunen betalar. 

Hur många som kommer att tacka ja till erbjudandet är oklart. Riskgruppen är framför allt folk som är födda mellan 1960 och 1981. Enligt Agneta Andersson, personalchef i Tanums kommun, är det cirka 700 anställda det rör sig om. 

– Det är en ganska stor grupp, men förhoppningsvis har de koll på om de haft sjukdomen eller är vaccinerade på något vis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista