Trollhättan satsar mest på kulturen i väst

1:45 min

Många kommuner med vänsterstyre har dragit ner på pengarna till kultur, visar Sveriges Radios granskning. Men vänsterkommunen Trollhättan toppar listan i P4 Västs område.

I Trollhättan lade man 1 887 kronor på kultur per invånare 2016, och det är nästan åttahundra kronor mer än genomsnittet i Sverige. Och bara den skillnaden är lika stor som hela kulturpengen i till exempel Munkedal eller Lysekil, som satsar minst.

Trollhättans kulturbudget har också ökat stadigt de senaste tio åren.

– Vi har känt det tydligt att vi har ett stort politiskt stöd. Vi har ju en stor invandrargrupp, och stor segregation. Där kan kulturen spela en avgörande roll. Där finns en stark tro på kulturen både bland tjänstemän och politiker, säger Tommy Svensson som är chef för Kultur och Fritid.

Men David Myrvold tycker ändå att Trollhättans Stad kunde engagera sig mer för bildkonstnärer. När det gäller utsmyckning av det nya Drottningtorget till exempel. Eller hjälpa till med ateljéer.

– Som yrkesverksam konstnär känner jag att det inte finns en sådan plats i Trollhättan där vi kan träffas och utbyta tankar och ideer.  Precis som det behövs replokaler behövs det också ateljeer. 

– Där tycker jag kommunern kan göra en större insats, säger David Myrvold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista