Ann-Sofie Alm (M). Oppositionsråd Munkedal. Vit kvinna. Svart hår. Snäll. Bär guldkedja.
1 av 2
Oppositionsrådet Ann-Sofie Alm (M). Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Åsa Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Munkedal Foto: Marie Mattsson/P4 Väst
2 av 2
Åsa Karlsson, kommunalråd (S) i Munkedal. Foto: Marie Matsson/Sveriges Radio.

Moderaterna vill bygga multiarena i Munkedal

1:27 min

Moderaterna i Munkedal går nu fram med ett förslag på bygget av en multi-arena. Jättebygget ska rymma två stora hallar med plats för mycket av kommunens föreningsliv.

– Det kommer inte från oss som ett valfläsk, utan det är något som folk har berättat för oss att de vill ha, säger Ann-Sofie Alm (M), oppositionsråd i Munkedal.

Moderaterna i Munkedal vill nu bygga en multiarena som ska ligga i anslutning till högstadieskolan Kungsmarksskolan, på mark som kommunen äger.

– Läget är i perfekt anslutning till E6:an. Det är lätt att ta sig dit från alla håll och kanter, säger Ann-Sofie Alm (M).

Tanken är att arenan ska rymma två stora sporthallar, en konstgräsplan, samlingslokaler och eventuellt hälsans hus – ett hem åt primärvård och folktandvård.

– Jag skulle gissa på att utredningen skulle kosta runt en halv miljon. Och bygget av en sån här multihall skulle kanske hamna på mellan 50 och 60 miljoner. Och med simhall kostar det mer, ungefär 120 miljoner, säger oppositionsrådet Ann-Sofie Alm.

Hon berättar även att multiarenan skulle förbättra stadens skolresultat, men också förstärka det sociala livet. Munkedals kommun är bland de tio sämsta skolkommunerna i landet, enligt Lärarförbundets skolrankning.

– Skolresultat och idrott hör ihop. Ju mer barn och ungdomar rör på sig, desto lättare har de att ta till sig teoretiskt tunga ämnen, säger Ann-Sofie Alm (M), och fortsätter:

Kommunalrådet Åsa Karlsson (S) säger att förslaget är intressant, samtidigt har kommunen många andra investeringar att göra.

– Det här är en finansieringsfråga. Vi bygger nytt äldreboende, vi har renoveringsbehov för över 200 miljoner på skolor, vi har behov av ny hall och nytt föreningshus, säger Åsa Karlsson (S) och fortsätter:

– Det är inte omöjligt att samarbeta. Vi har försökt vara överens. I de här frågorna är det viktigt eftersom det är mycket pengar, så oavsett om det är höger eller vänster måste vi vara överens.

Ann-Sofie Alm (M) tycker också att det här är en partiöverskridande fråga.

– Det här är inte partipolitiskt, eller ideologiskt. Det är något munkedalborna vill ha, säger hon.

För att finansiera bygget menar Ann-Sofie Alm (M) att detta skulle kunna ske via samarbete mellan kommunen, föreningslivet och den allmänna arvsfonden.

Moderaterna tänker lyfta förslaget nästa vecka i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista