Nytt fall av mässlingssmitta
Foto: TT

Vårdanställd på akuten misstänks ha mässling

0:31 min

En vårdanställd på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg misstänks ha mässling. Personen har arbetat där under fyra dagar i början av januari.

– Vi vet inte om det är mässling, men vi kan inte utesluta det till 100 procent, då måste vi dra igång hela den här stora apparaten med smittspårning, säger chefläkare Björn Andersson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Är det en omständlig procedur att hitta alla som kan ha kommit i kontakt med den vårdanställde?

– Ja, det är det. Personalen på akuten har suttit och ringt i flera dagar nu, så det är jättejobbigt.

Hur allvarligt ser ni på det om en anställd på akuten har mässling?

– Den personen blir ju omedelbart avställd då, och får vistas hemma eller på infektionskliniken för mässling smittar ju väldigt bra, säger Björn Andersson.

– Men nu är det ju så att i Sverige har ju mellan 95 och 98 procent av befolkningen haft mässling eller är vaccinerade, så det är ju inte så fruktansvärd många som är mottagliga egentligen, bedömer han.

Prover har tagits på den vårdanställde som misstänks vara smittad av mässling och man räknar med att få svar på proverna i morgon.

Personen har arbetat på akuten den 4:e, 5:e och 6:e samt 8:e januari.

Fram till igår är bekräftat att 26 personer i Västra Götalandsregionen har mässling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista