Annie Lööf besökte Nevs i Trollhättan under fredagen.
Annie Lööf besökte Nevs i Trollhättan under fredagen. Foto: Jörgen Winkler/Sverigesradio

Annie Lööfs favoriter: S-stöd och tacos till fredagsmys

3:39 min

Centerpartiledaren Annie Lööf kan tänka sig en blocköverskridande lösning mellan alliansen och socialdemokraterna om inget av de politiska blocken får majoritet efter höstens val.

– Jag utgår från att alliansen vinner valet, men om folket inte väljer att rösta på oss, och eftersom jag säger nej till ett samarbeta med SD, så hoppas jag att Stefan Löfven är beredd att samarbeta med hela alliansen, säger Annie Lööf.

Centerledaren inledde valåret med besök hos bilfabriken Nevs i Trollhättan under fredagen, där vår reporter bad henne lista centerpartiets viktigaste tre frågor:

– Vi vill stoppa klyvningen av Sverige både socialt och regionalt. I det ligger en förbättrad integration och se till så att nyanlända får jobb.

Nummer två är trygghet i hela landet, både när det gäller spridningen av poliser och att korta vårdköerna, där det skiljer sig stort över landet. Nummer tre är miljö och klimat.

– Med det menar vi en hållbar omställning, fler mobila lösningar där bilen är en del, och då passar det bra att vara här på Nevs idag.

Det finns flera frågor där alliansen idag inte är överens. En fråga är familjeåterföreningen.

– Vi vill förändra nuvarande lagstiftning, och låta föräldrar få återförenas med sina barn igen. 

Men i den frågan är inte allianspartierna överens. Moderaterna har inte sållat sig till de övriga partierna.

– Vi tycker lite olika där, vi är tre allianspartier som vill möjliggöra för familjeåterförening, och här är vi inte överens ännu, kommenterar Annie Lööf, och påpekar att det är den nuvarande regering som genomfört den politik där föräldrar inte får återförenas med sina barn.

En sista fråga, som handlar om något helt annat. Många här i Nevsfabriken ska snart gå hem och ta fredag. Hur firar du in er fredag?

– Jag är ju småbarnsförälder, så det blir tacos och sedan spelar vi in På spåret och så tävlar jag och min man i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista