Munkedal satsar minst på kulturen i väst-området

1:41 min

Många kommuner med vänsterstyre har dragit ner på pengarna till kultur, visar Sveriges Radios granskning. I vårt område ligger vänsterkommunen Munkedal i botten av listan.

Trollhättan satsar mest på kultur per invånare, 1 887 kronor per invånare. Munkedal, med 718 kronor per invånare, lägger minst av alla kommuner. 

Kommunstyrelsens ordförande i Munkedal, socialdemokraten Åsa Karlsson, säger att hon inte är förvånad:

– Nej. Jag är medveten om det, eftersom vi inte haft en egen kulturnämnd. Kulturen ligger under kommunstyrelsen, och vi har sett att kulturfrågorna fått ta stryk.

Varför tar kulturen stryk i Munkedal?

– Det är ju de stora frågorna som kommer i första hand: skola, barnomsorg och äldreomsorg, säger Åsa Karlsson.

Tre kommuner i norra Bohuslän: Munkedal, Lysekil och Sotenäs, ligger i botten i de 14 kommunerna i vårt område när det gäller pengar till kultur – både i antal kronor per invånare, och i kulturens andel av budgeten.

I Munkedal och Lysekil går 1,2 procent av budgeten till kultur, och det gör att de också kvalar in på tio-sämsta-listan för hela landet.

I Trollhättan, som satsar mest i vårt område, går 3,5 procent till kulturen. Det här visar Sveriges Radios kartläggning. Som kultur räknas bland annat bibliotek, kulturföreningar och kulturskola, men inte idrott och övriga fritidsaktiviteter.

Och kulturen är viktig, tycker Gunn-Britt Ljungström, som jobbar som fritidsledare i Munkedal:

– Det är jätteviktigt med kultur! Det ger människor det här lite extra.

– Det finns så mycket negativt. Då tycker jag att kulturen bidrar till att lyfta det positiva, få oss att drömma.

Sveriges Radios kartläggning visar också att kommuner som styrs av partier på vänsterskalan har dragit ner mest på pengarna till kultur. Det låter konstigt, tycker Socialdemokraten Åsa Karlsson:

– Jag tänker att det borde snarare vara tvärtom. Vi kämpar ju för fria besök på museer, och att det ska vara lättare att komma åt kulturen.

– Det känns konstigt, säger Åsa Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista